Pričaš u društvu kako ti je teško ustati na prvi alarm i odmah pospremiti krevet pa ti odjednom netko samo dobaci – agere contra. Naletiš na Instagramu kako je ekipa mladih išla na eksperiment izrade pizze ili na Sljeme na izradu drvenih klupčica, a ti nemaš pojma što je uopće eksperiment. Prvi put čuješ da su sveti Franjo Ksaverski ili naš Ruđer Bošković isusovci? Tko su uopće isusovci? Što je isusovačka duhovnost? Ova i slična pitanja i situacije nagnale su nas da te upoznamo s učenjem i duhovnošću sv. Ignacija (op.a. utemeljitelj isusovačke družbe) koji nam je ostavio vrijedan jezični imetak.

Ignacije je stvarno zanimljiv lik. Učeni vojnik kojeg je u ratu u nogu pogodila topovska kugla. Bio je to događaj koji je u potpunosti preokrenuo njegov život. Događaj koji ga je doveo Bogu i iskustvo na temelju kojeg je napisao svoje duhovne vježbe. No nećemo sad ulaziti u detalje ove priče – za to imamo cijelu godinu.

Svakog petka u ovoj novoj godini (a ako Bog da i dulje) dijelit ćemo s vama kratka i zanimljiva objašnjenja pojmova koji se u isusovačkim krugovima pa tako i u SKAC-u često koriste, ali i predstavljati isusovačke svece, patere i braću, odnosno družbu. Družba je to u punom smislu riječi, svaki od njih je poseban, drugačiji, a svi su tako Božji. Vidjet ćeš!

Pozivamo te i da nam pišeš u inbox ako te neki pojam, fraza ili isusovac posebno zanima. Možda smo ga već uvrstili u naš pojmovnik, ali progurat ćemo ranije u objavu. 🙂

  1. Jezični imetak – AMDG
  2. Jezični imetak – sv. Ignacije Lojolski
  3. Jezični imetak – Družba Isusova
  4. Jezični imetak – Duhovne vježbe
  5. Jezični imetak – Isusovac svećenik