Loading...
Modrave2024-07-08T12:40:56+02:00

ŠTO SU MODRAVE?

Modrave su najdugovječniji ljetni program za mlade koji je 2003. godine pokrenuo pater Luka Rađa. Program je nastao jer smo primijetili potrebu mladih za sadržajnim ljetovanjem u prirodnom okruženju i dobrom društvu, kroz molitvu, rad i zabavu. Na vrlo jednostavan način, Modrave ostvaruju sve ono što mlada osoba želi od ljeta. To je spoj prirode i vjere; osama i mjesto susreta; druženja i molitve; mjesto gdje se zaljubljuje u život.

Osnovni cilj Modrava je ponuditi mladima priliku za kvalitetno druženje bez mobitela, interneta i opijata: kroz različite duhovne, edukativne, sportske i radne aktivnosti. Mladi razvijajući svoj izvorni duhovni identitet, uče životne vještine koje im mogu u bitnome pomoći u svladavanju svakodnevnih poteškoća, razvijanju samopouzdanja, prepoznavanju svojih talenata i konstruiranju cjelovite osobnosti, na dobro sebe i zajednice.

0
VOLONTERA
0
GODINA
0
SUDIONIKA

Modrave – 1. dio

Modrave – 2. dio

Modrave (ENG)

Modro je nebo. Modro je more. Modro je boja maslina. Modrave su Hrvatska između Vranskog jezera i mora, između Pirovca i Draga u Dalmaciji – koja se sva zamodri kad masline dozriju. Modrave su zemlja težaka i ribara, gdje svaki kamen, maslina i uvala svjedoči o stoljetnoj ljubavi mora i kopna, sunca i maslina, čovjeka i prirode. Bogom dana, oplemenjena radom žuljnih ruku koje su se u molitvi uzdizale za blagoslov. Svojevrsna galerija iskonske ljepote u čijim odajama gledate što more može, što bura zna, u kakvom su dosluhu cvrčci i sunce…

Područje je to gotovo posve nenastanjeno, uščuvano od turizma i komercijalizacije. Tamo je i rt Ovnja, prema kojem svoju ljubav dijeli more i kopno, Betinjani i Murterani. Upravo taj komadić neba na zemlji je za vas. Nije to otok mladosti, već poluotok. Dođi i vidi. Isplivaj iz sebe, pruži svoje ruke na rad, molitvu i zabavu. I uvjeri se da ljubav ima oči boje mora, boje Modrava.

ISKUSTVA SUDIONIKA

Obilje duhovnosti u prirodi.

Istaknula bi modravske mise iznad kojih je nebo obasjano zvijezdama i mjesečinom kakvu nikad nisam ni zamisliti mogla. Pogledom oko sebe nailazim na ljude koji zajedno sa mnom slave Gospodina i pjevaju mu. Sve ovo zvuči nekako nerealno i ne može biti istina… A tek klanjanja… Da ne otkrivam previše – Modrave, uistinu, tamo gdje Bog ljetuje

Matea Ž.

Zabava zajamčena. 

Upoznao sam predivne ljude i nekako sam ih svaki dan kroz pjesmu, rad, kupanje, šale, molitve i mise sve više zavolio. No, nije bilo tu samo šale i molitve. Međusobno smo dijelili svoje patnje i svoju bol, međusobno se tješili i savjetovali. Polako smo postali jedna velika obitelj. Najradije bih vas sve ponio doma, ali pošto ne mogu ponjeti ću vas u svome srcu, koje se kroz ovaj tjedan beskrajno povećalo.

Alen B.

U radu je radost.

„Everybody have in his mind some curiosity and desire to try something new. And why Modrave was so different? Some participants say it is because of amazing people, being close to God, great place and nice program. Sure, but for me it was something else. A well balance between rest and work. Helping with olive trees was definitely such thing.”

Bartoz, Poljska

Jednostavnost.

Mislila sam da mi On, nedokučiv i neopipljiv ne može biti prvi, pokazao je da može. Pokazao mi je da je Njemu sve moguće, jela sam hranu koju sam svih 33 godine života odbijala jer ju ne volim, već godinu dana mislim da ne mogu bez cigareta, On mi je pokazao da mogu.

Ivana P.

NOVOSTI

Pruži ruku, dodaj kamen, gradi Crkvu! p. Luka Rađa

Modravska kuharica: IL rižoto

Prema predaji, na Modravama se oduvijek kuhalo jednostavno i ukusno, čak i kad se nije raspolagalo velikim brojem raznolikih namirnica. Kažem prema predaji jer nikada nisam bila na Modravama, ali to ne znači da nisam

FAQ

Program Modrave je nastao iz uviđanja potrebe za potpunim i sadržajnim ljetovanjem u prirodnom okruženju i dobrom društvu, kroz molitvu, rad i zabavu. Na vrlo jednostavan način, Modrave ostvaruju sve ono što jedan mladi čovjek želi od ljeta. To je spoj prirode i vjere; osama i mjesto susreta; zabava i meditacija; mjesto gdje se zaljubljuje u život.

Osnovni cilj projekta Modrave je ponuditi mladima model kvalitetnog druženja bez alkohola, droge i buke: kroz različite duhovne, edukativne, sportske i radne aktivnosti te tematske katehetske radionice mladi, razvijajući svoj izvorni duhovni identitet, uče životne vještine koje im mogu u bitnome pomoći u svladavanju svakodnevnih poteškoća, razvijanju samopouzdanja, prepoznavanju svojih talenata i konstruiranju cjelovite osobnosti, na dobro sebe i zajednice.

Potrebno je doći u mjesto Drage u nedjelju do 14:00 h.

U tom vremenu doći ćemo po vas na autobusnu stanicu u Dragama. Ukoliko dolazite osobnim automobilom vrijeme dolaska je isto te vas molimo da ne dolazite ranije niti kasnije od toga. Drage Pakoštanske su manje naselje. Stoga je najpovoljnija opcija da kupite povratnu kartu za Drage (ili Pirovac) te, ili nakon Biograda na moru (za one koji stižu sa sjevera) ili nakon Vodica (za one koji stižu s juga), zamolite vozača da vam stane na autobusnoj stanici u Dragama.

Za one koji dolaze sa sjevera postoji i opcija da autobusom dođu do Zadra, pa tada kupe kartu za do Draga.

U oba slučaja nas čekajte dok ne dođemo po vas.

Vjerojatno ćete na mjestu na kojem čekate vidjeti i druge Modravaše.

Na povratku se, nakon tjedan dana, polazi također iz Draga.

Dok nas čekate, ako imate vremena, ručajte, jer vas na Modravama čeka večera tek oko 19h.

U slučaju da je prošlo 16h i nitko nije došao po vas, nazovite 091/4803-006 pa ćemo vas pokupiti gdje god se nalazili (molimo vas da ne zovete ovaj broj bez potrebe). Ukoliko idete autobusom iz Zagreba, upitajte pri kupnji karte koji autobusi idu do Pirovca i staju u Dragama Pakoštanskim. Predlažemo vam sljedeće prijevoznike: Croatiabus, AP Varaždin, Autotransport Šibenik zbog najbolje veze pri povratku u Zagreb. Preporučamo da ne uzimate karte prijevoznika Larus Zadar i Samoborček jer nemaju prihvatljivu liniju koja vozi u smjeru povratka. Ukoliko dolazite iz manjeg mjesta, dobro provjerite imate li autobusnu liniju za vaš smjer subotom oko podne i poslijepodne.

Za sva pitanja možete se obratiti na: modrave@skac.hr

 • vreću za spavanje + karimat tj. neki podmetač, možda i manji jastuk
 • kapu ili šešir + kremu za sunčanje-kupaći kostim + ručnik za kupanje
 • tenisice za rad + sandale ili japanke
 • kratku + toplu i dugu odjeću + odjeću prikladnu za misu
 • kabanicu
 • zdjelicu + pribor za jelo + čašu + plastičnu bocu 0,5 l + kuhinjsku krpu
 • Novi Zavjet + krunicu + bilježnicu + olovku
 • lampu + rezervne baterije
 • glazbeni instrument koji sviraš
 • kartu za prijevoz + osobne dokumente + zdravstvenu iskaznicu
 • osnovne higijenske potrepštine
 • Alkoholna pića
 • Glazbene uređaje
 • Molimo vas da na Modrave da na Modrave ne nosite hranu u bilo kojem obliku. Najstrože je zabranjeno držati hranu u šatorima. Svi obroci su osigurani, a ukoliko ponesete hranu bit ćete zamoljeni da ju predate do povratka kući. 
 • Dopušteno je nositi isključivo lijekove i hranu za posebne potrebe prehrane, koju ćete također morati predati na početku ali će vam biti osiguran stalni pristup ostavi.

Rad Modrava možete podržavati svojim uplatama na broj: IBAN: HR9124840081500146100,
OPIS PLAĆANJA: DONACIJA ZA MODRAVE.

Go to Top