Loading...
iDOM2024-04-12T11:26:19+02:00

IGNACIJEVSKA DUHOVNOST

iDOM je akronim za Ignacijevske duhovne obnove za mlade projekt koji je pokrenut 2015. godine kao odgovor na žeđ mladih za Bogom. Na temeljima 500 godina stare ignacijevske tradicije iDOM nudi razne oblike duhovnih vježbi koje za svrhu imaju urediti život s Bogom. Programi su detaljnije opisani dolje u nastavku, a svaki od njih za cilj ima pomoći dušama da otkriju kako Bog njima osobno govori i kako Ga tražiti i nalaziti u svemu.

Programi su opisani u nastavku, a prije toga preporučamo da se upoznate s temeljima ignacijevske duhovnosti klikom na poveznice:

POVLAČENJA NA VIKEND ILI VIŠE DANA

Sveti Ignacije je najprije duše pripremao za duhovne vježbe kroz duge povjerljive razgovore koristeći neki od “tri načina molitve” koji uključuju ispit savijesti, razmišljanje i ritmičku molitvu. Kako bi pomogli dušama da uđu u osoban odnos s Bogom organiziramo ovaj vikend program kako bi mladi isprobali više načina molitve, razne molitvene položaje i razna sredstva koja pri molitvi pomažu ne bi li otkrili što im najviše pomaže biti u odnosu s Bogom. Vikendi se održavaju u prosincu i svibnju, a prijave će biti prevovremeno objavljene.

Više od pokore korizmeni je program kojim želimo mladima omogućiti dublje iskustvo priprave za Uskrs. Kako i sama riječ pokora sugerira, metode koje koristimo u ovome programu idu za time da pokorimo one dijelove sebe koji nisu u ravnoteži, po Božjem, u skladu s onime za što smo stvoreni. Počinjemo od tijela – krotimo se u vrsti i količini hrane, sna, načinu disanja i kretanja. U svemu tome učimo prepoznavati naše nutarnje pokrete (osjećaje, raspoloženja, nagnuća), primati ih i tražiti što nam Bog po njima govori bili oni ugodni ili neugodni. Kušamo kako je dobar Bog u jednostavnosti življenja (postu, tjelovježbi, molitvi i radu). Vikendi se održavaju u korizmeno vrijeme a s programom počinjemo oko 17 sati u petak i završavamo u nedjelju poslijepodne.

Za vikend pokore je potrebna raspoloživost da:
• Odvojite vrijeme za uvodni online susret i predvježbe o kojima vodite dnevnik u aplikaciji Notion;
• Imate spremnost odvojiti se na 3 dana od svoje svakodnevice, posla, fakulteta, prijatelja i obitelji, isključiti mobitel i svratiti pozornost samo na traženje Boga

Više u dubinu je program koji zahtijeva odmak od svakodnevnice i najčešće se odvija za vrijeme novogodišnjih praznika, o Uskrsu te ljeti na Modravama. Duhovne vježbe su za one osobe koje žele urediti svoj život po Božjem. Za one koji mogu i žele proživjeti 6 do 10 dana osamljivanja, tišine, odmaka od svijeta, intenzivne osobne molitve i produbljivanja molitvenih iskustava kroz razgovore s pratiteljem. Nakon prijave sudionici ulaze u pripremni proces sve do samog početka programa. Rade pomno odabrane predvježbe koje uključuju razne aktivnosti (opažanje, čitanje, pisanje, egzamen, eksperimente itd.).

Za duhovne vježbe u šutnji je potrebna raspoloživost da:
• Odvojite vrijeme za uvodni online susret i predvježbe o kojima vodite dnevnik u aplikaciji Notion;
• Imate spremnost odvojiti se na 6-10 dana od svoje svakodnevice, posla, fakulteta, prijatelja i obitelji, isključiti mobitel i svratiti pozornost samo na traženje Boga

PROGRAMI U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

ONLINE PRIGODNI PROGRAMI

Prijavite se na idući online ciklus koji započinje 1. svibnja!

S obzirom na brojne upite od strane onih koji ne žive u Zagrebu, ali i onih koji su stariji od 35 godina, odlučili smo napraviti programe koji svima omogućuju vježbati se u molitvi na način kako je to Ignacije običavao. Dakle, naše online duhovne vježbe primjerene su i dostupne svima, ma gdje god da se nalazili, a prilagođene su za svaku dob. Vježbe se prigodno održavaju u adventu, korizmi i duhovskom vremenu, te svibnju i listopadu.

Ovaj ciklus traje kroz adventsko vrijeme i ima bonus razmatranja tjedan dana nakon Božića. Svakodnevno je potrebno uložiti minimalno pola sata u meditaciju čiji predložak je dostupan u Notionu. Prijave počinju mjesec dana uoči početka, a u prijavnici možete naznačiti ukoliko uz dobivene tekstove želite sudjelovati u online grupnim susretima koji za svrhu imaju dijeljenje iskustava i podršku pri razmatranjima.

Ovaj ciklus traje kroz korizmeno vrijeme i ima za cilj oraspoložiti nas za dublji odnos s Isusom u muci i o Uskrsnuću. Svakodnevno je potrebno uložiti minimalno pola sata u meditaciju čiji predložak je dostupan u Notionu. Prijave počinju mjesec dana uoči početka, a u prijavnici možete naznačiti ukoliko uz dobivene tekstove želite sudjelovati u online grupnim susretima koji za svrhu imaju dijeljenje iskustava i podršku pri razmatranjima.

Ovaj ciklus traje kroz vrijeme od Uskrsa i Duhova te ima za cilj produbljivanje odnosa s Uskrslim Isusom i povećanje pažnje na djelovanje Duha Svetoga. Svakodnevno je potrebno uložiti minimalno pola sata u meditaciju čiji predložak je dostupan u Notionu. Prijave počinju mjesec dana uoči početka, a u prijavnici možete naznačiti ukoliko uz dobivene tekstove želite sudjelovati u online grupnim susretima koji za svrhu imaju dijeljenje iskustava i podršku pri razmatranjima.

Kroz svibanj i listopad se vježbamo razmatrajući otajstva krunice na ignacijevski način ići po Mariji bliže Isusu. Za taj program nemamo online susrete podrške, ali ste slobodni pisati u slučaju da vam je potrebno ili pak doći na razgovore k paterima u Palmu. Svakodnevno je potrebno uložiti minimalno pola sata u meditaciju čiji predložak je dostupan u Notionu. Prijave počinju mjesec dana uoči početka.

FORMACIJA PRATITELJA

Pratitelj je osoba koja moli i zajedno sa sudionicima duhovnih vježbi traži Boga. U SKAC-u je organizirana trajna formacija kroz module za sve koji su pratitelji, a s obzirom na iskustvo, uključuje: učenje o ignacijevskoj duhovnosti i duhovnim vježbama sv. Ignacija; stjecanje znanja i vještina za vođenje drugih u molitvi kroz predavanja, čitanje i samorefleksiju te osobnu molitvu te povezivanje vlastitog iskustva s praćenjem drugih u molitvi.

Za prijavu na tečaj potrebno je da ste:

 • Prošli duhovne vježbe u svakodnevici i/ili šutnji
 • Svakodnevno tražite Boga u svojim iskustvima (egzamen, osvrt na dan…)
 • Redovito dijelite iskustva Boga s duhovnikom ili bliskom osobom
 • Imate želju služiti kao pratitelj
 • Spremni pripremati se za tu službu molitvom, te tjednim susretima kroz godinu dana

Prijave za prvi modul su u srpnju a formacija počinje u rujnu i prva godina ne uključuje aktivno praćenje sudionika. Za više informacija javite se na: idom@skac.hr

ODGOVORI NA ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Evo nekoliko naznaka da možda Bog baš vas zove da krenete u duhovne vježbe, da uniđete u to privilegirano vrijeme, da uložite vrijeme za novi život, u kojem će On bit na prvome mjestu, a sve ostalo na svom mjestu:

 • Čeznete za jasnoćom o svome pozivu i poslanju;
 • Trudite se otkriti kako Bog govori, ali vas vaša iskustva zbunjuju i nemate sigurnost da je to On;
 • Želite urediti svoju svakodnevicu tako da u svemu živite s Njim;
 • Tražite iskustvo Božje osobne skrbi i nježnosti prema vama;
 • Vapite za slobodom i iskustvom prave ljubavi;
 • Imate već neko iskustvo Božje blizine i želite ga produbiti.

Nažalost nije moguće sudjelovati samo u dijelu programa, ali zato jest moguće zatražiti individualno davane duhovne vježbe u šutnji kod patera Tomislava Špiranca, župnika u Crkvi Majke Božje Kraljice Hrvata na Sljemenu. Za više informacija javite se na idom@skac.hr.

Više je načina kako možete podržati ove napore da svima budu sotupne duhovne vježbe:

 • dijeljenjem svojih iskustava i naših sadržaja svojim bližnjima te na društvenim mrežama;
 • financijskom podrškom s (bilo za plaću zaposlenika koji organizira sav rad, bilo za formaciju pratitelja, ili pak za sudionika koji si sudjelovanje ne može sam priuštiti a ima potrebu obavljati vježbe);
 • darivanjem svog vremena za duhovne vjžbe (uključivanje u formaciju pratitelja, ili pak za kuhanje).

Za više informacija javite se na idom@skac.hr

Sveti Ignacije, autor knjižice ‘Duhovne vježbe’ prema kojoj pripremamo programe, pripremao je duše za duhovne vježbe. Primjerice svog prijatelja Petra Fabera koji je kasnije postao svetac. Sreli su se u Parizu pčetkom 16. stoljeća na studiju. Faber je bio nesiguran i nestalan. Iako je bio inteligentan, bio je emocionalno slab i ranjiv, zbunjen oko sebe i svoje budućnosti. Što želi? Kako želi osvratiti svoju svrhu, kao doktor, odvjetnik, svećenik, muž…? Kad se otvorio Ignaciju, Ignacije je znao da ga treba dobro pripremati i navodno je trebalo 4 godine prije nego ga je pustio u duhovne vježbe. To je bilo u siječnju 1534. nakon koji je Faber odlučio biti svećenik. Faber za Ignacija kaže: „Otac Ignacije me naučio razumjeti pokrete moje savjesti i napasti skrupula koje sam dugo imao.“ Kroz godine iskustva rada s mladima primijetili smo kako bude puno više plodova kada se sudionici pripreme za program pa su jednostavne predvježbe postale sastavni dio iDOM-a.

SKAC Palma primarno svoje programe priprema za mlade od 18 do 35 godina. S obzirom na omjer potreba te broja zaposlenika i volontera, primarni smo usmjeriti se i držati nekih granica (pa tako i dobnog ograničenja) kako bismo mogli raditi dobro i posvećeno svakoj duši pojedinačno.

Ako u vašem gradu ne postoji mogućnost obavljanja duhovnih vježbi u svakodnevici, prijavite se na one koje organizira SKAC Palma.

NOVOSTI
s područja ignacijevske duhovnosti

Duhovne vježbe u šutnji: Iznenadio me Gospodin!

„Dođite sa mnom u osamu i otpočinite malo...“ Modrave 23.7.-1.8.2023., Odlučivši se doći na Modrave i biti u šutnji 9 dana, razmišljala sam kako jedva čekam biti u čistoj prirodi, kao Ivan Krstitelj i

GRADIMO KRALJEVSTVO  ZAJEDNO

U SKAC-u želimo raditi za Kraljevstvo, izgraditi zajednicu ljubavi, omogućiti da se dogodi nešto veće od nas kao pojedinaca. Ulažemo zajedno naše vrijeme, talente i vještine, materijalna dobra i gradimo okruženje u kojem mladi mogu rasti i razvijati se, napredovati u dobru.

Prihvatite izazov i izaberete način na koji se možete uključiti u našu zajednicu:

Go to Top