Družba Isusova sastavljena je od svećenika i braće koji dijele jednake zavjete na siromaštvo, čistoću i poslušnost. U Katoličkoj Crkvi, svećenik je osoba koja je primila sakrament svetog reda i time preuzela obvezu slavljenja misne žrtve, slušanja ispovijedi, davanja odrješenja i dijeljenja drugih sakramenata “in persona Christi”. [1] Isusovačka služba u svećeništvu je ista kao i kod svih svećenika, ali razlikuje se način na koji žive svoj poziv.

U ovom Jezičkom imetku približit ćemo vam što rade “isusovci svećenici”.

Prvi su isusovci izrazili spremnost da budu poslani gdje god, na veću slavu Božju i pomoć dušama – stavili su se izravno u službu papi! Ignacije i njegovi drugovi svoju svećeničku službu dakle nisu stavili u službu biskupove pastoralne skrbi za određenu biskupiju, nego u službu Rimskog prvosvećenika, Kristova namjesnika na zemlji. Družba vrši svoje službe sa stalnom spremnošću za nova poslanja, a njezin se cilj ostvaruje kroz papinsku sveopću brigu za potrebe Crkve i svijeta.

Isusovačka svećenička služba ima jako širok raspon službi. Apostolska pisma Pavla III. (1540.) i Julija III. (1550.) odobravaju cijeli niz djelatnosti isusovačkim svećenicima: služba propovijedanja i služenje Božjoj Riječi, davanje duhovnih vježbi, poučavanje djece i neukih kršćanskoj vjeri te služba pomirenja, služenje zatvorenicima i bolesnima. Crkva traži od Družbe da se angažira u svemu što će se “činiti korisnim za slavu Božju i opće dobro”; ovo je njihov “put do Boga”. Karakteristične aktivnosti prvih drugova izvori su isusovačke svećeničke službe i one nastavljaju nadahnjivati Družbu danas.

Isusovci u Hrvatskoj provinciji angažirani na župama u različitim gradovima i drugim apostolatima kao što su pastoral mladih kroz Udruge Magis, SKAC Palma, SKAC Osijek i Centar Ignacije, skrbe za starije i nemoćne kroz Udruge Kap dobrote i Zakladu biskup Lang, poučavaju u Isuovačkoj klasičnoj gimnaziji te Fakultetu filozofije i religijskih znanosti te na Filozofsko-teološkom institutu, daju duhovne vježbe te skrbe za izbjeglice i migrante kroz Isusovačku službu za izbjeglice. Više o apostolatima bit će riječi u novim tekstovima! ????

[1] Izvor: https://hkm.hr/duhovnost/znate-li-koja-je-razlika-izmedu-fratra-monaha-i-svecenika/