Pismo Ocu Ivanu Alvarezu

II, 478-84, Pismo 776

Pismo prijekora. Prekorava Alvareza što je pisao bez prikladnog reda u svom pismu, u prevelikoj žurbi, i što nije jasno izrazio temu pisma. Također ga poziva na red jer je krivo interpretirao upotrebu ljudske mudrosti, kao da bi djelovanje s takvom mudrošću bilo „klanjanje Baalu“. Pismo je pisao Otac Ivan Polanco po Ignacijevim uputama.

Rim, 18. srpnja 1549.

Neće te iznenaditi da prijekori nekad stižu i iz Rima. Ne mislim ni da će te naljutiti ovi koje ti šaljem po naredbi Učitelja Ignacija. Čak mislim da ćeš ih cijeniti više nego rubine. Kad se već moram neko vrijeme zadržati na tim prijekorima, nemoj kriviti samo svoje suhoće, nego i pojam tvoje čvrstoće koji je ovdje nastao, u smislu da te se drži za čovjeka kojem se može reći ono što treba biti rečeno. Osim toga, ja sam samo pero, tako da ništa ne bi trebao uzeti kao da dolazi od mene, nego od našeg oca, koji je izdao naredbe.

Kao prvo, dobro je što si bio poslušan u tome da si pisao svaki tjedan, ali bilo je nespretno od tebe što su pisma ostala u kući. Kad si napisao pisma, trebao si pronaći nekoga da ih odnese i dostavi. U krajnju ruku mogao si ih poslati preko Valladolida, odakle mnogi obično dolaze ovamo. Naš otac smatra da će stoga biti dovoljno pisati svakih dva tjedna, osim ako prilike ne budu tražile da to bude češće. Ali svaki tjedan trebao bi tražiti način da pošalješ pisma.

Kao drugo, što se tiče načina pisanja, u Družbi se piše tako da se u pismu za općenito čitanje piše samo o stvarima koje se mogu pokazati i drugima. Pitanja koja se tiču posla ili predmeti koji nisu za svačije oči pišu se na odvojene listove koji dolaze uz pismo koje se može pokazati drugima. Nisi se toga držao i zato se tvoja pisma nisu mogla pokazati ovdje. Vraćaju ti se s podcrtanim dijelovima tako da vidiš što je trebalo biti pisano na odvojenim listovima – to jest, ono što nije podcrtano. Takve su naredbe našeg oca. Zadržali smo kopiju podcrtanih dijelova i ostatak ćemo pokazati kardinalu Kurije i drugima.

Kao treće, što se tiče izraza koje koristiš, trebao bi biti oprezniji i koristiti latinski u trenutcima kad to priliči.

Poticaji za promišljanje:

Znaš li ti cijeniti prijekore kao otac Ivan Alvarez?

Može li se i tebi slobodno reći ono što ti treba biti rečeno, čak i ako to nije nešto ugodno za tebe?