Nastavak pisma Franji Borgiji, vojvodi Gandije


Pismo 466.


Sv. Ignacije daje naputke Franji Borgiji da u vježbama stigne do odgovarajućeg značenja.


Drugo, što se tiče posta i odricanja, savjetovao bih Vas da budete oprezni i da jačate svoj želudac, za našeg Gospodina i svoje ostale fizičke snage, više nego da ih slabite. Moj razlog je, na prvom mjestu, kada je duša sklona izgubiti vlastiti život radije nego uvrijediti Božje veličanstvo, čak i najmanjim namjernim grijehom i kada je povrh toga zajedno slobodna od napasti ovoga svijeta, tijela i đavla, (stanje duše za koje sam siguran da Vaše vojvodstvo Božjom milošću uživa), ja bih veoma volio vidjeti kako Vaše vojvodstvo utiskuje u Vašu dušu istinu da, budući da su i tijelo i duša dar Vašeg Stvoritelja i Gospodina, trebate mu položiti svoje račune za oboje. Kako bi to učinili ne možete dopustiti da Vam tijelo oslabi; jer ako to učinite, unutarnji čovjek više neće moći ispravno funkcionirati.


Zato, iako sam nekoć hvalio post i odricanje čak i od obične hrane i određeno vrijeme sam bio zadovoljan ovim programom, u budućnosti ga više ne mogu uzdizati, kada vidim da želudac, zbog toga posta i odricanja, ne može prirodno funkcionirati ili probavljati meso ili dijelove prehrane koji pridonose ispravnom održavanju tijela. Radije bih da tražite svaki smisao jačanja tijela.

Jedite, dakle, koja god je hrana dopuštena i onoliko često koliko Vam to odgovara. Ali to je potrebno učiniti bez da vrijeđate drugoga. Trebamo voljeti tijelo utoliko koliko je poslušno i potrebno duši, jer je duša s pomoći i službom tijela bolje raspoložena za službu i hvalu našeg Stvoritelja i Gospodina.


Treće, uzimajući u obzir loše postupanje s tijelom radi našega Gospodina, rekao bih da izbjegavate sve što bi uzrokovalo prolijevanje čak i kapljicu krvi. Ako je um zdrav u zdravome tijelu, sve će biti zdravo i mnogo bolje pripremljeno za davanje veće službe Bogu.


Poticaji za promišljanje:
Brineš li za vlastito zdravlje?
Jačaš li ti svoje tijelo kako bi bilo što spremnije služiti Bogu?