Pismo španjolskom princu Filipu Drugom

II, 344-45, Pismo 580

U ovom pismu Ignacije otkriva prijateljski odnos koji je imao s budućim kraljem Filipom Drugim. Nesumnjivo je sveti Franjo Borgia bio taj koji ih je zbližio. Borgia je uvijek bio utjecajan na dvoru i bio je prijatelj princa Filipa. Njihov prvi zajednički pothvat bila je reforma barcelonskih samostana. O tome je Ignacije pisao u svom prošlom pismu Filipu. Sveti Ignacije započinje pismo izražavajući poštovanje prema princu. Pokazuje budućem kralju kako Božanska Dobrota ispunja blagodatima duše koje se valjano pripreme. Izražava svoje nade i molitve da prinčeva duša bude jedna od onih koje zadobiju puninu Božjih blagodati.

Rim, 18. veljače 1549.

Gospodaru moj u našem Gospodinu,

neka suverena milost i vječna ljubav Krista, Gospodina našega, pozdravi i posjeti Vaše Veličanstvo s Njegovim presvetim darovima i duhovnim milostima.

Kad se tako izabrana duša, koja je tako blagoslovljena i prosvijetljena Božjim neizmjernim milostima i duhovnim darovima, sabere s toliko lakoće i  podloži sve svoje unutarnje moći predajući svoj razum, svoje talente i svoje želje Vrhovnoj Mudrosti i Beskrajnoj Dobroti; i kada je, tako raspoloživa i ispunjena pouzdanjem i predanjem, željna toga da njom vlada i upravlja njezin Stvoritelj i Gospodin, prilično je uobičajeno da joj Njegovo Božansko Veličanstvo daruje svoje trajne blagodati i svoje presvete utjehe, ispunjajući tu dušu samim sobom, tako da rodi velikim i istinskim duhovnim plodom, i to u vječnom obilju, na veću slavu Njegove Božanske Dobrote.

Vidim ono što se posvuda vidi, dobar glas i ugled svetog čovjeka koji se šire nadaleko i naširoko preko Vašeg Veličanstva. To je plodno tlo za našu nadu da oni koji očekuju uspjeh Vaših planova neće biti razočarani. Štoviše, osjećam u svojoj nutrini sve veće razloge da vruće želim najveće moguće blagostanje i uspjeh za sve pothvate Vašeg Veličanstva, na veću slavu Gospodara svega. U svojim jadnim i nedostojnim molitvama neprekidno preklinjem Njegovu Božansku Dobrotu, i tako već mnogo godina, za podršku Njega koji može učiniti sve za uspjeh ovoga, i da nastavi biti podrška čitav ostatak života koji će mi Gospodin pružiti.

Vaše Veličanstvo, ako se činim previše slobodan i drzak u pismu, nadam se da ćete me ispričati iz ljubavi i poštovanja našeg Gospodina Boga. Kad sam posjetio don Juana de Acevedo i odao mu počast kao predstavniku Vašeg Veličanstva, zbog porasta predanosti koji se događa u meni kao posljedica njegove prisutnosti, moram Vam pisati ovo pismo i otkriti Vašem Veličanstvu najdublje osjećaje svog srca, toplu želju koju gajim za veću službu i slavu našeg Stvoritelja i Gospodina.

Neka On po svojoj beskonačnoj i vrhovnoj dobroti uvijek bude prisutan i izlijeva na Vaše Veličanstvo svoje božanske milosti i duhovne darove, tako da Vas u svim stvarima vodi, očuva i daje Vam rast u većoj službi i slavljenju kako On i zaslužuje. Uvijek skromni sluga Vašeg Veličanstva u našem Gospodinu…

Poticaji za promišljanje:

Ignacije piše kako je princ odbacio sve svoje unutarnje moći i predao se Bogu. Možeš li i ti predati Bogu svoj razum, svoje talente i želje ili se bojiš?

Vjeruješ li da Gospodin predanima velikodušno vraća i puno više nego što daju, kao što Ignacije piše?