Pismo Senoru Talpinu

Pismo 311.

U svom pismu Ignacije Talpinu čestita na prevladavanju đavlova iskušenja. Pripovijeda mu o blagoslovima poslušnosti i potiče ga da ih prihvati. Poziva ga da svoje privatne poslove preda pouzdanoj osobi i dođe u Rim.

Rim, 12. travnja 1548.

Iskreno ti čestitam i zahvaljujem Bogu što si se konačno riješio, kao što kažeš da jesi, misli koje su te udaljavale od Boga kojemu služiš. Uvjeren sam da, bez obzira koliko god se zloduh trudio predstaviti ti te misli pod vidikom dobra, razumijemo da si Božjom dobrotom oslobođen ekstremne opasnosti u ovom strahovitom neprijateljskom napadu.

Razmotri opasnost uključenu u borbu protiv odustajanja od života koji si ispravno odabrao. Mislim na napuštanje Božjeg poziva ili prve vjere i kršenje zavjeta kojim si obvezao sebe Kristu da se ponovno vratiš u Egipat nakon što si prešao Crveno more. Razmotri ovo u svjetlu Božje istine, koji je jednom utvrdio da nitko nije prikladan Božjeg kraljevstva, tko je jednom stavio ruku na plug i osvrnuo se. Ponavljam, što je za tebe veća opasnost u ovoj borbi, to bi intenzivnija trebala biti naša radost zbog tvoje pobjede kroz Kristovu milost, kojega i mi trebamo da ova pobjeda bude jača i čvršća svaki dan.

Poticaji za promišljanje:

Oslanjaš li se na Boga kada ti je teško?
Raduješ li se malim koracima, pobjedama na svome putu?
Zahvaljuješ li Bogu na milostima kojima te daruje svaki dan?