Nastavak pisma don Ivanu de Vegi

III, 13-15, Pismo II45

Nastavak pisma povodom smrti žene viceroya Sicilije, Eleanor de Osorio, koje Ignacije šalje njezinoj obitelji.

Rim, 12. travnja 1550.

Ali ako mi koji smo ostali gledamo na sebe, nedostatak nekoga tko je bio tako dobar i željen ne može ne izazvati osjećaj najdublje tuge. A ipak sam uvjeren u našem Gospodinu da će nam s neba, ne manje nego više nego dok je bila na zemlji, biti svima nama od pomoći. Jer su njezino dobročinstvo i mogućnost pomaganja rasli tim više što se više približavala beskonačnoj dobroti i moći njezinog Stvoritelja i Gospodina.

Uostalom, što se tiče vašeg gospodstva, siguran sam da ćete, s uzvišenošću uma i čvrstinom duše kojom vas je obdario darivatelj svih stvari, ovo pohođenje prihvatiti kao proizašlo iz Božje ruke.

Neka se svidi Njegovoj Beskonačnoj Dobroti obznaniti se vašem gospodstvu i vladati vašim domom i svim pitanjima vaše uprave, kako biste mogli iskusiti da je Njegovo Božansko Veličanstvo ono koje je predvidjelo i postavilo ovu kušnju. Pod njegovom vladavinom i upravljanjem vaše gospodstvo može počinuti i biti utješeno u svim vašim poslovima.

Mi sami, više da ispunimo zahvalnost koju dugujemo tako velikoj ljubavi i tolikim uslugama, nego zato što mislimo da će takva pomoć biti nužna za onu koja je tako živjela i umrla, osim misa i molitvi cijele ove zajednice, ćemo svim kućama u Družbi pisati da čine isto, jer su naše velike obaveze dobro znane svima njima, obaveze koje nam je radost obznaniti. Neka On u Svojoj beskrajnoj i vrhovnoj dobroti poda Svoj najsvetiji mir i beskrajnu slavu onima koje prima s ovoga svijeta. I vašem gospodstvu i nama koji u njemu ostajemo, neka se udostoji podariti Svoju najsavršeniju milost, kako bismo uvijek mogli poznavati Njegovu najsvetiju volju i savršeno ju ispuniti.

Poticaji za promišljanje:

Prisjeti se dobroga koje je učinila i za sobom ostavila osoba koja je pošla s ovoga svijeta i na tome zahvali Gospodinu. Zamoli ga da On providi dobro koje ti zbog odlaska te osobe nedostaje.

Moli Boga za duše pokojnika i hvali za duše pokojnih svetih.