Pismo don Ivanu de Vegi

III, 13-15, Pismo II45

Povodom smrti žene potkralja Sicilije, Eleanor de Osorio, Ignacije šalje pismo njezinoj obitelji.

Rim, 12. travnja 1550.

Moj Gospodine u našemu Gospodinu.

Neka nadnaravna milost i vječna ljubav Krista našega Gospodina dočeka i ostane s Vama zajedno s njegovim najsvetijim darovima i duhovnim milostima.

Sinoć, u petak, sam iz Vašeg pisma od 30. ožujka saznao da je Bog naš Stvoritelj i Gospodin k sebi uzeo Vašu najljubljeniju damu Eleanor. Uistinu, u ovom životu ju je ljubio i obdario osobitim milostima i krepostima i dopustio joj da u Kraljevstvo Nebesko pošalje veliko blago dobrih i svetih djela. Neka naš Gospodin uvijek bude blagoslovljen zbog sve naklonosti Njegove najsvetije providnosti! I kako je smrt Krista našeg Gospodina i Otkupitelja uklonila našu smrt, dovodeći kraj našim vremenitim mukama i početak vječnoga života i sreće za one koji umru u njegovoj milosti, neka se svidi Njegovoj beskonačnoj i vrhovnoj dobroti da ne samo učini damu Eleanor sudionicom plodova krvi i smrti Njegova jedinorođenog Sina, nego i da nama koji ostajemo, ispuni prazninu koja je nastala njezinim odsustvom. Jer je sigurno da ako promatramo samo ono što se tiče nje, što je nježniju i iskreniju ljubav pobudila u nama dok živimo, to manje imamo razloga tugovati, jer njezin život i djela ne ostavljaju prostor za sumnju da ju je najdarežljiviji i najnježniji nagrađivač već smjestio među Svoje izabrane i blagoslovljene svetce.

Poticaji za promišljanje:

Gdje si u ovom pismu pronašao utjehu?

Prisjeti se dobroga koje su za sobom ostavili tvoji bližnji preminuli, zahvali na tome Bogu i moli za duše u čistilištu.