Nastavak pisma subraći koja su poslana u Njemačku

Pismo 18

Ignacije šalje braću u Njemačku da reformiraju Sveučilište u Ingolstadtu i koliko je moguće da reformiraju Njemačku.

Rim, 24. rujna 1549.

10. Posljedično, ako saznate da ste vi ili Družba na lošem glasu, osobito kod osoba autoriteta, trebali biste razborito zauzeti obranu, i pokušati postići da drugi razumiju rad Družbe i vaš vlastiti, na veću slavu Božju.

11. Pomoći će vam ako ćete imati točno znanje o sklonostima i karakteru ljudi na koje se to odnosi i unaprijed razmotriti sve mogućnosti, osobito u važnim pitanjima.

12. Bit će od koristi ako svi drugovi ne samo misle i govore slično, već i ako se slično odijevaju, imaju slične izvanjske manire i prakticiraju slične društvene običaje.

13. Svaki od drugova bi trebao pažljivo razmotriti ono što je prilagođeno predloženom kraju, i trebali bi razgovarati o stvarima među sobom. Superior, nakon što čuje što drugi misle, će odlučiti što valja učiniti ili ne učiniti.

14. Trebali bi pisati u Rim i tražiti savjet, opisati uvjete. Ovo bi valjalo činiti često, jer može biti od velike koristi svima.

15. S vremena na vrijeme biste trebali čitati ove upute, ono što će kasnije pisati i druge točke koje mislite da bi se kasnije trebale dodati, tako da se vaše pamćenje osvježi počne li blijediti.

Poticaji za promišljanje:

Kako možeš obitelj, radno mjesto, zajednicu kojoj pripadaš učiniti ujedinjenom i složnom?

Kako uspostavljaš dobru komunikaciju među svojim bližnjima i kako poštuješ njih i njihove riječi?