Nastavak pisma subraći koja su poslana u Njemačku

Pismo 18

Ignacije šalje braću u Njemačku da reformiraju Sveučilište u Ingolstadtu i koliko je moguće da reformiraju cijelu Njemačku.

Rim, 24. rujna 1549.

6. Ljubav pridobite svojom poniznošću i dobročinstvom, tako da postanete svima sve. Pokažite da se, u mjeri u kojoj Institut Družbe dopušta, prilagođavate običajima tamošnjih ljudi i kada god je to moguće, pobrinite se da nitko od vas ne ode žalostan, osim ako je to za dobro njegove duše. Ali ne udovoljavajte drugima pod cijenu vlastite savjesti, i ne dopustite da pretjerana prisnost izrodi prijezirom.

7. Ne birajte strane u frakcijama i stranačkim sukobima, nego slijedite srednji put i budite u prijateljskim odnosima s objema stranama.

8. Bit će korisno ako imate reputaciju, temeljenu na činjenicama, održavanja zdrave nauke i to ne samo u pogledu Družbe nego i sebe osobno. Ovako bi se trebalo ponašati prema svima, ali osobito s vladarom i utjecajnim ljudima. Bit će od jako velike pomoći prema ovim autoritetima kultivirati ne samo unutarnju pribranost, nego i onu koja se pokazuje prema van; naime, u načinu hodanja, gestama, primjerenom načinu odijevanja, a ponad svega u razboritom govoru, zrelosti savjeta, i to ne samo u praktičkim pitanjima nego i u onima zdravog nauka. Ova zrelost će vas spriječiti da svoje mišljenje dijelite naglo ako je problem težak. U takvim si slučajevima uzmite vremena da promislite o temi, proučite pitanje i čak porazgovarajte s drugima.

9. Morate pokušati biti u dobrim odnosima s onima na vladajućim pozicijama i ljubazno se odnositi prema njima. Bit će od pomoći ako će se vojvoda i drugi članovi njegovog dvora, koji imaju veći utjecaj, ispovijedati našima i, koliko im dužnosti dopuštaju, obave Duhovne vježbe. Trebali biste pridobiti doktore sveučilišta i druge osobe na mjestima autoriteta svojom poniznošću, skromnošću i susretljivom uslužnošću.

Poticaji za promišljanje:

Kako možeš misliti na dobro duša kada si u doticaju s drugima? Trudiš li se ponekad izbjegavati sukob nauštrb njihovog dobra?

Kakve su danas bile tvoje riječi i savjeti? Jesi li dovoljno upućen prije nego što doneseš sud?