Pismo Franji Borgiji, vojvodi od Gandije

II, 494-95, Pismo 790

Ignacije predlaže Borgiji da iskoristi svoj utjecaj kako bi potaknuo očeve Ovieda i Onfraoya da odbiju varke Zloga i smjesta se vrate načinu života koji priliči Družbi. I Oviedo, rektor sveučilišta u Gandiji, i Onfroy, kojeg je usmjeravao franjevac Tejeda, upustili su se u kontemplaciju do te mjere da se to kosilo s izvršavanjem njihovih dužnosti. Ignacije je vidno odlučan u tome da ne pristane na kompromis u ovom slučaju. Kasnije pismo Franje Borgije donijelo mu je sretnu vijest da je ovo pismo imalo željeni učinak.

Rim, 27. srpnja 1549.

Ako je istina sve što nam je pisano, čini se da su b i c, jedan možda više nego drugi, pronašli samoću koju su tražili, i da će uskoro pronaći još veću samoću ako se ne budu mogli poniziti i dopustiti si da budu vođeni, svaki prema svom pozivu. Lijek koji je ovdje nužan, jasan je i može se primijeniti, odmah ili intervencijom onog tko je sam spreman na to i potpuno sposoban. Prvi lijek poziva nas na molitvu i žrtvu pred Božanskom Dobrotom; drugi, uz pomoć Božje naklonosti, Vaše bi gospodstvo moglo ostvariti na neki način, posebno svojom prisutnošću i autoritetom.

Dakle, s obzirom na moju dužnost po savjesti i zato što to čvrsto vjerujem bez i najmanje sumnje, protivim se pred presudom sudišta Krista našeg Stvoritelja i Gospodina, koji mi je vječni sudac, i kažem da su zavedeni i izgubljeni, ponekad na pravom putu, a ponekad na stranputici, prevareni od strane oca laži. Njegov je način predložiti ili ponuditi istinu, ili čak nekoliko njih, kako bi proveo laž i zapetljao nas u nju. Za ljubav i naklonost Boga Gospodina našega, predajući cijeli problem Njegovoj Vrhovnoj Dobroti, dobro razmislite o ovom problemu, Vaše gospodstvo, i marljivo poduzmite mjere koje će spriječiti skandal do kojeg bi moglo doći, kao i štetu za sve uključene. Poduzmite mjere koje će donijeti potpunu promjenu, tako da služimo Njegovom Božanskom Veličanstvu u svemu, i tako da Mu se vrate na veću službu, čast i slavu, u vijeke vjekova.

Poticaji za promišljanje:

Pustiš li i ti nekad da budeš prevaren i da te se odvede s pravog puta?

Zanemaruješ li i ti svoje dužnosti zadajući si druge zadatke? Predaj i ti taj problem „Njegovoj Božanskoj Dobroti“, kao što Ignacije savjetuje.