MAGIS eksperimenti aktivnosti su koje su inspirirane životnim događanjima i iskustvima svetog Ignacija Loyolskog, a redovito su prisutni i u djelovanju našeg SKAC-a.

U povijesnom kontekstu riječ je o tzv.  novačkom »eksperimentu«. U španjolskom izvorniku dolazi od izraza experiencia. Izraz experiencia u kontekstu ignacijevske duhovnosti označava iskustvo, čin koji je izazvan s ciljem da u isto vrijeme bude kušnja koja pokazuje je li pojedinac prikladan za Družbu, ali i pedagoško sredstvo da se stekne osobna kvaliteta – poznavanje koje se prenosi u djelovanje, sposobnost, vještina, umješnost da se vode poslovi, a koja nastaje iz praktičnog vježbanja, u dodiru sa životom, u onoj stvari u kojoj se neka osoba naziva iskusnom.

Temelje se na timskom radu, stvaraju zajedništvo i smještaju mlade u nesvakidašnje situacije koje doprinose njihovom razvoju, snalaženju i rastu cijele osobe. Cilj je kroz konkretne aktivnosti pomoći sudionicima pronaći Boga u svakodnevnim situacijama i osobama koje susreću, čak i tamo gdje ga nikada ne bi očekivali. Dnevni egzamen i magis krug trenuci su osobnog i zajedničkog osvrta na proživljena iskustva koji omogućuju spoznaju Božje prisutnosti u danu te rast u ljubavi i našem odnosu s Njim i drugima.

MAGIS Europe 2022 nudi niz različitih eksperimenata koje možete izabrati, a grupirani su u nekoliko kategorija: hodočašća, umjetnost, duhovnost, služba, ekologija i kultura. Kroz eksperimente stvaramo nove odnose kao grupa različitih, osebujnih pojedinaca i u te odnose pozivamo Boga te Mu dopuštamo da ih On vodi i gradi.

DUHOVNOST

Eksperimenti iz kategorije duhovnosti posreduju iskustvo različitih tradicija kršćanstva i Katoličke Crkve. Tako će mladi živjeti u tišini s pustinjacima na Pelješcu i s benediktinkama u Zadru. Učiti će se razlučivanju na Sljemenu u eksperimentu Možda baš isusovac? koji će im pomoći odgonetnuti zove li ih Bog u svećenike. Ulazit će u odnos s Bogom jedreći u Više od jedrenja, te obavljati duhovne vježbe u Dračevoj Luci. Živjet će „tamo gdje Bog ljetuje“ – u jednostavnosti na Modravama i u nacionalnom parku Mljet.

SLUŽENJE

Služenje uključuje različite oblike pomaganja drugima i sve oblike brige za okoliš. Tako će mladi pomagati osoblju u nacionalnom parku Krka i parkovima prirode Telašćica, Vransko jezero i Kopački rit. Služit će osobama s poteškoćama u domu Rafael u Solinu i djeci u udruzi Mogu u Osijeku. Jedna grupa skrbiti će o izbjeglicama kod Bihaća, a druga će voditi ljetni kamp za djecu u Košutama.

HODOČAŠĆE

Boga će mladi častiti hodajući u okolici Čabra i Metkovića, obilazeći dvorce oko Karlovca i crkvice po Kozjaku. Jedna grupa mladih će to isto činiti vozeći se biciklom, drugi pak kajacima u blizini Murtera. Cilj je tražiti i nalaziti Boga u svemu. Doći mu bliže kroz divljenje svemu što je stvorio, uživajući u ljepotama naše Hrvatske!

DRUŠTVO I KULTURA

Eksperimenti iz kategorije Društvo i kultura uvode mlade u upoznavanje specifičnih društvenih grupa i lokalnih kulturnih tradicija zemalja u kojima se održavaju eksperimenti. Tako će neke grupe imati priliku peći soparnik u Dubravi, raditi u solani kod Stona, stjecati izviđačke vještine kod Bruške. Drugi će pak upoznavati običaje grkokatolika, pravoslavaca i muslimana.

UMJETNOST

Eksperimenti iz kategorije Umjetnost omogućit će mladima da sukladno svojim interesima sudjeluju u radionicama pisanja ikona i izrade filmova. Neki će se vježbati u kaligrafiji, a drugi pak u pirografiji. Glazbenu grupu vodit će iskusni pater Vlasta pripremajući spektakl za završni festival. Naši pateri će voditi i program Žive stijene u Dubrovniku, Šibeniku i Zadru.

Mapa eksperimenata MAGIS Europe 2022

Zainteresirali su te eksperimenti kojima spoznaješ Boga u svemu oko sebe i drugima? Nemoj puno razmišljati, prijave za ovu ljetnu međunarodnu avanturu kreću 12.3.! Budi i ti dio nje?

Još više informacija možeš pronaći na službenoj stranici MAGIS Europe.

Ako želite sudjelovati kao volonter javite se na magis22@jesuits.eu. Ako pak niste u mogućnosti biti ni sudionik ni volonter, a želite podržati projekt, možete to učiniti uplatom donacije na  IBAN: HR3323400091110694643 s opisom plaćanja: Donacija Magis22.