Postaviti granice s Bogom

Pismo 137.

Istina je da imam čežnju, na veću slavu Božju pokoriti se Vašim dobrim čežnjama i držati Vas pod poslušnošću, pod kojom se sad već neko vrijeme nalazite, i udijeliti Vam onu brigu koja je primjerena većoj slavi i spasu Vaše duše. A ipak, zbog mojih opetovanih napada bolesti nemam dovoljno zdravlja i snage, da ne spominjem zauzetost pitanjima prvotnih dužnosti u vidu Boga i s njegove svetosti, pape. Istovremeno ne mogu vidjeti kako ova najmanja Družba Isusova može savjesno preuzeti odgovornosti za dame koje su pod zavjetom poslušnosti. Uostalom, prošlo je šest mjeseci otkada sam nadugo objasnio svoj pogled na ovo pitanje njegovoj svetosti. Radilo se o tome da bih potpuno odstupio, na veću slavu Božju, od ove brige za Vas kao svoje duhovne kćeri i gledao na Vas kao na moju dobru i pobožnu majku, što ste već dugo vremena bila, na veću slavu Boga našega Gospodina. Stoga zbog veće službe, hvale i slave Vječne Dobrote, koliko mogu, sa svim dužnim poštovanjem višem autoritetu, prepuštam Vas najrazboritijoj prosudbi i odlukama njegove svetosti, na veći mir i spokoj i utjehu Vaše duše i na veću slavu Božju.

Papa je Družbu oslobodio svakog vođenja ženskog religioznog reda jer je Ignacije kroz iskustvo i molitvu razlučio da to nije u skladu s poslanjem Družbe. Stoga piše pismo Izabeli, ženi koja se podložila Ignacijevom vodstvu, kako je oslobađa poslušnosti.

Poticaji za promišljanje:

  • Pogledaj one za koje u životu skrbiš i brineš i pitaj Ga je li te On na to poziva?
  • Ako se pokazalo da ima onih za koje brineš jer su to njihove želje ili zbog prevelikog osjećaja odgovornosti, moli Boga da ti dade milost postaviti granice baš poput Ignacija u skladu s vlastitim mogućnostima.
  • Kome te Bog poziva da budeš poslušan? Kako se to događa?