PISMO ZAJEDNICI U COIMBRI

Pismo 243.

Skica poznatog pisma u kojemu se potiče na savršenu poslušnost.

Rim, Siječanj 1548. godine

Neka u sve većoj mjeri bude prisutna milost i mir Isusa Krista, našeg Boga i Gospodina u našim dušama. Amen.

I vama, draga moja braćo u Isusu Kristu našem Gospodinu i Bogu, šaljem zahtjev da se pripremite za Njegov posjet i duhovno blago po čistoći srca i istinskoj poniznosti, po potpunom predanju uma i volje, i po izvanjskom i unutarnjem miru koji priprema palaču u duši i donosi vladavinu Onoga kojeg se naziva Princom mira, riječju postanite jedno u našem Gospodinu Isusu Kristu. Jedinstvo poput ovog ne može se održati među mnoštvom bez nekog reda, niti red bez okova poslušnosti između podređenih i nadređenih, kao što nas uči cijela vidljiva priroda, anđeoska hijerarhija, i dobro uređena ljudska društva, koji se svi drže skupa, očuvani, i upravljani nadređenima. Iskreno vam preporučujem ovu svetu poslušnost.

Oni koji se ponašaju suprotno volji nadređenog mogu iz ovoga vidjeti da, iako su njihovi postupci sami u sebi dobri i pohvalni, kao što su mrtvljenje, kontemplacija i tako dalje, imaju mali udio u poslušnosti, jer se ponašaju suprotno onomu što im je naređeno dok čine te stvari, radije slijede vlastitu volju nego volju nadređenoga, i preferiraju vlastiti sud nego sud njima nadređenog.

Neka se svidi Njegovom Božanskom Veličanstvu da u svemu Njegovo presveto ime bude čašćeno i slavljeno zauvijek. Tvoj u našem Gospodinu…

Poticaji za promišljanje:

  • Jesi li poslušan svojim roditeljima, starijima, nadređenima; što te odvaja od te zapovijedi?
  • Što ti otežava biti poslušnim? Možeš li sada tražiti pomoć Duha Svetoga u tome?
  • Moliš li se za svoje nadređene i one koji su na upravljačkim pozicijama?