Družba slobodna u pokretljivosti

Pismo 136.

Neka se udruga pobožnih žena podložna Družbi ne osnuje u Gandiji. Družba, ako ima ostati na raspolaganju papi, mora biti nesputana u svojim pokretima. Kako sada stvari stoje, redovnici sv. Dominika i sv. Franje imali su svoje nemire u tom pogledu. Ni bratovština se ne bi trebala osnivati u Gandiji. 

  1. Ne čini se u trenutno ispravnim u Gandiji ustanoviti samostan sestara koje imaju biti vezane i podložne Družbi Isusovoj. Ovaj, najmanji od svih redova, je tek u svojim začetcima; članovi su malobrojni i pritisnuti protivštinama. Ne možemo povjerovati da bi takva ustanova bila prikladna dok Družba ne pokaže znakove većeg rasta.
  2. Družba ima izričit zavjet pokretljivosti u bilo koji dio svijeta po papinoj želji.
  3. U Gandiji se već nalazi dobar i svet samostan u kojem se nalaze neki vojvodini rođaci. Kako grad nije velik, osnutak drugog samostana za sestre moglo bi škoditi jednom ili drugom, ili čak oboma.
  4. Kako ovdje vidimo stvar, ono što moramo raditi u našem Gospodinu jest dozvoliti Družbi da bude slobodna u svojoj pokretljivosti kako bi mogla obavljati zadatke općenitije važnosti, koje ne možemo izvršavati ako smo vezani za određena djela. Kada je sve rečeno, ako napredujemo u smjeru Gospodina, trebali bismo sebe promatrati potpuno nevrijednima da čak odriješimo vezice na obući tim svetim ljudima, svetom Franji i Dominiku. Kako vidimo da su ovi redovi zbunjeni i uznemireni svađama koje nastaju u ovim ženskim redovima, kako imamo priliku vidjeti svakodnevno ovdje u Rimskoj kuriji, opravdano mislimo da ćemo se morati nositi sa sličnim kušnjama i skandalima odlučimo li se preuzeti brigu o ženskim samostanima. Činjenica je da imamo posebnu brigu za tri žene ovdje, koje nam je posebno povjerio Sveti Otac, ali se nadamo oslobođenju od tog posebnog zadatka od pape. Sve ovdje barem upućuje na takav zaključak.

Iz ovog razloga sam uvjeren da, kako bismo ispunili namjere vojvode i dame Joan, zadobiti veći broj duša, i služiti Bogu potpunije kroz oba spola, s većim duhovnim profitom u svim pogledima, dobar i svet plan bio bi osnovati družbu žena počevši s onima koje se čine podobnima i svetima u našem Gospodinu, prema priloženom dopisu, ili kako ćete vi u Gandiji bolje prosuditi.

Rastom Družbe pojavila se želja za osnivanjem ženskog samostana. Međutim, zbog neugodnog iskustva lažne optužbe jedne takve žene u kojemu je Ignacije dokazano nevin, odlučio je prekinuti s tom idejom osnivanja i brige o ženskim samostanima. Papa Pavao III ga je i službeno oslobodio brige o istima, te u jeku tih događaja Ignacije piše ovo pismo.

Poticaji za promišljanje:

  • Koja je tvoja osobna misija na koju te Bog poziva? 
  • Postoji li nešto, bilo da su ljudski obziri, prividno dobro ili očekivanja drugih, što te od toga odvraća i gdje nepotrebno usmjeravaš sebe i svoje vrijeme, talente, život?
  • Zastani i od Trojstva traži milosti koje su potrebne da slobodno ostvaruješ svoj poziv i poslanje, neovisno o svim zaprekama.