PISMO OCU STEPHENU BAROELLOU

Pismo 8.

Ignacije savjetuje Baroelloa o zaštiti i obrazovanju siročadi, ističe važnost poniznosti u njegovim djelima i budućim zadacima.

Rim, početak 1548. godine

Dragi magistre Stephano u Isusu Kristu.
Naš otac Ignacije želi Vam da imate na umu sljedeće savjete…

U doticaju s bližnjima molite se svaki dan, s nakanom da vam Bog da milost diskrecije, za izgrađivati, a ne uništavati.

Pokušajte, kao opće pravilo, biti na oprezu, tako da djelujete sa svom poniznošću u pitanjima koja su u dometu vaših mogućnosti, i ne miješajte se u one koji su izvan vaših moći.

Bog želi da mu svatko od nas služi unutar granica vlastitih talenata koje nam je podario i nije zadovoljan preuzetnošću. Naš duh, međutim, ne bi trebao zbog toga podcjenjivati ​​sebe, na način da ne poduzimamo energično ono što je u našim mogućnostima….

Neka vaš razgovor bude uvijek između premalo i previše. Iz poštovanja prema istaknutim ljudima svakako recite što je ispravno i što se čini da je više na izgradnju. Iznad svega, pokušajte ne reći išta što bi pokazivalo neukost ili vulgarnost, nego govorite mirno što će vas Gospodin nadahnuti da kažete i što će biti primjereno za izgradnju osoba kojima govorite.

Neka vas pomazanje Duha Svetoga nauči svim stvarima. Amen.

Poticaji za promišljanje:

  • Trudiš li se i ti drugome pristupiti s ljubavlju? Osluškuješ li što ti Duh Sveti poručuje u razgovoru s drugim?
  • Moliš li se za milost da onima koje ćeš danas sresti budeš na izgradnju? Pokušaj sad.
  • Poštuješ li svoje granice? Možeš li sad tražiti Boga za oprost ako si bio/bila preuzetna i tražiti pomoć u poštivanju svojih granica i mogućnosti.