PISMO OCU URBANU FERNANDESU

Pismo 1848.

Otac Urban Fernandes, rektor novaka u Coimbriji zamolio je Svetog Ignacija da mu odgovori na nekoliko pitanja kako bi bolje obavljao nove dužnosti.

Rim, Lipanj 1551. godine

U ovom ćete pismu pronaći, dragi oče, odgovor na vaš upit od 8. ožujka.

Što se tiče onoga što želi da se piše (Ignacije) o pitanjima od veće važnosti, o onome što se odnosi na upravljanje itd., ne mislim da sam dovoljno kvalificiran da govorim čak i o onima koji su od manje važnosti. Ali Duh Sveti čija „milost poučava svemu:“ koji upućuje one koji su otvoreni primiti Njegovo sveto prosvjetljenje i posebno u onome što se odnosi na čovjekovu dužnost, poučit će vašu velečasnost. Ja sam siguran da On hoće, videći da vam daje toliko dobre volje uspjeti u onome što je za Njegovu veću službu.

Što se tiče mišljenja koja bi se trebali držati, on bi više volio jednodušnost u Družbi, koliko je to moguće, čak i u važnim spekulativnim pitanjima, a mnogo više u praktičnim. Kad netko da znakove da se tvrdoglavo drži svog mišljenja više nego što je dolično, navikao se tako ponašati, umjesto da ostavi po strani vlastite prosudbe i dopusti sebi da drugi sude o njemu.

Poticaji za promišljanje:

  • Oslanjaš li se na Duha Svetoga i tražiš li ga da te vodi u svemu što činiš? Možeš li Ga u ovome trenutku to zamoliti?
  • Držiš li ti do jednodušnosti i kako doprinosiš tome duhu u svojoj zajednici?
  • Jesi li otvoren za darove Duha koji ti mogu pomoći da djeluješ više za Njegovu veću slavu i čast? Možeš li Ga tražiti tu otvorenost i dopustiti Mu da te iznenadi?