PISMO OCU ANTHONYU ARAOZU

Pismo 209.

Otac Araoz imajo je znatnu reputaciju za rječitost, apostolsku revnost i njegov dar razboritosti u „rješavanju pitanja povezanih sa službom Bogu“. Zajedno s blaženim Petrom Faberom doveo je Družbu Isusovu u Španjolsku. U pismu Sveti Ignacije upućuje novog provincijala na odabir dvojice suradnika koji će mu pomagati i rasteretiti njegove brojne i teške obaveze.

Rim, Listopad 1547. godine

Druga je stvar da mi se u našem Gospodinu čini da, gdje imali svoje prebivalište i dogodi se da je obilna žetva duše, trebali biste imati barem dva subrata, obojicu svećenika, da vam pomognu u svemu što vam je činiti. Međutim, ako jedan od njih nije svećenik, svećenik bi vam trebao pomoći oko ispovijedanja i drugih bitnijih stvari, dok će vam drugi pomoći u onim stvarima koje su manje važne, ali još uvijek neophodne, kao što je pisanje za vas i briga o vašim osobnim potrebama.

Ukoliko budem smatrao u našemu Gospodinu da ovu sugestiju nećete prihvatiti, osim pod svetom poslušnošću, ja ću je tako i zapovjediti. Uzimajući u obzir ono što mi je napisano o mnoštvu vaših obaveza i dodatni teret koji je na vas položen kao provincijala, nadodan na ostale vaše dužnosti, bit će vrlo potrebno da imate pomoć za zadovoljavajuće vođenje vaših poslova i da im posvetite veću pažnju nego što biste mogli da ste sami, kao i da izbjegnete naštetiti zdravlju.

Znajući za vaše napade bolesti prema svjedočenju vašega bolničara, kao i od onih koji vas poznaju, poput dr. Torresa i Santa Cruza, trebali biste voditi malo više brige za svoje zdravlje. Također biste trebali imati nekoga pri ruci koji bi vas mogao upozoriti kad to zanemarite više nego što razborita ljubav dozvoljava. Tijelo je, poput duše od Boga, i njegovo očuvanje je potrebno za službu Božanskom Veličanstvu. Stoga biste trebali voditi dovoljno brige o jednome i drugome za ljubav istog Stvoritelja i Gospodina. Odaberite, dakle, dva sudruga među onima koji su slučajno s vama, za svrhe koje sam spomenuo i druge koje biste i sami mogli trebati.

Poticaji za promišljanje:

  • Oslanjaš li se na ikoga u svome pozivu i poslanju? Imaš li koga da ti je od pomoći u onome što činiš i živiš?
  • Čuvaš li svoju dušu i tijelo? Odmaraš li dovoljno?
  • Zahvaljuješ li Bogu na svemu darovanom i na onim ljudima koji te upozore kad odmakneš od razboritosti? Možeš li sada to učiniti?