PISMO ČLANOVIMA DRUŽBE  U PADOVI

Pismo 186.

Otac Ivan Polanco piše ohrabrujuće pismo, potaknut krizom zbog siromaštva u kojoj su se našla njegova subraća na studijima.

Rim, Kolovoz 1547. godine

Vidjet ćete da sveto siromaštvo štiti od mnoštva grijeha, odvraća nas od grješne prigode, ubija crva bogatstva, što je oholost; reže paklene pijavice požude i proždrljivosti, i mnoge druge grijehe. A ako netko padne zbog slabosti, pomaže mu da se odmah digne. Jer nema ništa od te vezanosti koja, kao vrpca, veže srce za zemlju i zemaljske stvari i lišava nas lakoće u usponu i ponovnom okretanju Bogu. Omogućuje nam da bolje čujemo u svemu glas – odnosno nadahnuće – Duha Svetoga uklanjanjem prepreka koje ga ometaju. Daje veću učinkovitost našoj molitvi u Božjim očima jer je „Gospod čuo vapaj siromaha„. Ubrzava nas na putu kreposti, poput putnika koji je oslobođen svih svojih tereta. Oslobađa nas uobičajenog ropstva tolikim velikima ovoga svijeta u kojem se sve pokorava ili služi novcu. Duša je ispunjena svakom vrlinom ako je siromaštvo u duhu, za dušu koja je oslobođena ljubavi prema zemaljskim stvarima bit će u istom omjeru puna Boga, primivši Njegov dar.
Dodati ću samo ovo, da oni koji vole siromaštvo trebaju kad im se pruži prilika voljeti njezinu pratnju, koja se sastoji od lošeg obroka, loše odjeće, lošeg smještaja za spavanje te spremnosti biti manje vrijedan (prezren). Tko voli siromaštvo a nije voljan podnositi oskudicu ili bilo koji od njezinih učinaka, bio bi vrlo izbirljiv siromah i odavao bi dojam onoga tko više voli ime od stvarnosti, onoga koji je volio više riječima nego dubinom svoga srca.

Poticaji za promišljanje:

  • U čemu se najčešće očituje crv oholosti u tvome životu? Možeš li tražiti potrebne kreposti koje pomažu ubiti toga crva?
  • U čemu se najčešće očituju pijavice požude i proždrljivosti? Možeš li tražiti potrebne kreposti koje pomažu spram njih?
  • Traži svijetlo Duha Svetoga da sažeže sve druge navezanosti koje te priječe da poželiš biti siromašan duhom, prezren, slobodan.