Pismo Franji Borgiji, vojvodi Gandije 

I, 528-31, Pismo 176., nastavak od prethodnog dana

Vježbe je pregledao i odobrio kardinal Burgosa, pa su čak i rimske vlasti s njima sasvim zadovoljne. Što se tiče milosti za one koje se ispovijedaju nekome iz Družbe, vidjet ćemo  što se može učiniti, u molitvi s Gospodinom, kad se dekan Rocca vrati. Neka On u svojoj beskrajnoj i vrhunskoj dobroti usmjerava i ostvaruje sve u skladu sa Njegovom većom hvalom i slavom.

Što se tiče sveučilišta i srodnih pitanja koje mi vaše gospodstvo povjerava, osobno i preko drugih, pobrinut ću se da se to povjeri odgovarajućim osobama i imati na umu sve dok ne budem mogao s takvim poslovima upravljati s većom lakoćom.

Nekoliko sam puta pisao Araozu u Portugalu i Magistru Andriji, što se tiče braće koju vaše gospodstvo želi za Saragosu i Sevillu, i mislim da ćemo o tome čuti dobre vijesti. Uredite stvari kako najbolje procijenite da je na veću Božju slavu; spreman sam u cijelosti odobriti sve što činite. Dajem vašem gospodstvu potpuno nadležnost i vlast nad ovom braćom, tako da možete djelovati bez potrebe da se na mene pozivate u svemu što mislite da će biti na veću Božju slavu.

Ono što vaše gospodstvo traži u odnosu na Magistra Andriju čini mi se pravednim, svetim i na veću slavu Božju i to je posebna milost koju Bog naš Gospodin svima nama ukazuje. Neka se udostoji u Svojoj beskrajnoj i vrhunskoj dobroti, da sve to potvrdi kako bismo Mu više služili, hvalili Ga i slavili. 

Otac Ivan Tejeda je ovdje u kući, vašoj kao i našoj, a mi smo ga privoljeli da ostane zbog vrućine. Nakon što malo zahladi, otići će u Španjolsku. Njegovi su poslovi posloženi u skladu s vašim željama, na veću Božju slavu. Odlazi s nama i sa sobom nosi dobar dojam, u našem Gospodinu, kome neka je slava zauvijek.

Neka lady Joana primi ovo pismo kao da je njezino vlastito. Molim vas, prenesite moje ljubazne pozdrave u Gospodinu, posebno lady Joani te vama i vašim sinovima. Neka ih Gospodin uvijek čuva u svom strahu, ljubavi, da uvijek žive i umru u ljubavi i službi Njegova Božanskog Veličanstva. 

Poticaji za promišljanje:

  • Uređuješ li stvari kako najbolje procijenite da je na veću Božju slavu?
  • Što ti je pri tome teško ili te u tome sprječava? Možeš li sada tražiti milost od Boga da te zapreke ukloni i da ti ustrajnosti da u svemu tražiš Božju čast i slavu?
  • Što ti u tome pomaže? Možeš li Mu zahvaliti za to?