Pismo ocu Diegu Lainezu

I, 519-26, Pismo 174.

Ovo je pismo Ocu Lainezu pisao Polanco, primarno kako bi obranio klasične studije. Lainez je vjerovao da  pretjerana posvećenost klasici može odvratiti od dubljih učenja kao što su filozofija i teologija. Polanco vrlo jasno, organizirano i temeljito objašnjava Ignacijeve stavove.

Rim, 21. svibnja 1547.

IHS

Neka milost i mir Isusa Krista, našega Gospodina, budu uvijek prisutni u sve većoj mjeri u našim dušama. Amen.

Nije mala stvar, ovoliko poštovanje koje ste pokazali u svom pismu. To što ste mi pisali usred svih svojih diskusija i ostalih dužnosti, daje mi razloga da budem zahvalan što me imate na umu i nadam se da će vas isto to milosrđe koje vas potiče da mi pišete, potaknuti da me uključite u svoje molitve, koje su mi sada vrlo potrebne. Nestrpljivo ću čekati sažetak koji ste obećali kada dođe do „zatišja“ oko svih obveza oko kojih ste angažirani za opće dobro. Za to i sva druga milosrđa, neka vas nagradi Onaj koji je i koji nagrađuje za sve što se daje i prima u Njegovoj službi.

Što se tiče Magistra Ludovica, Petra Ribadeneiru i Fulviusa, iznio sam vaše stavove i poglede Magistra Clauda pred našeg oca Magistra Ignacija. Nije mi dao konačan odgovor u vezi s pojedincima. Moguće je da bi tijekom ostatka ljeta mogao donijeti odluku da napravi neke promjene u vezi s pitanjima koja će biti vrijedna razmatranja. Što se tiče Petra, siguran sam da ga otac Ignacije voli s ljubavlju i iznad one kojom on općenito, a posebno članove Družbe, voli. Njemu je stalo da Petar ima svaku moguću prednost, zbog svog napretka na studijima, kao i zbog drugih stvari koje će mu biti od koristi u Božjoj službi. Ali do sada nije pokazao veliku sklonost ni da ga premjesti, ni da ga zadrži tamo gdje je. Možda čeka da se još nešto dogodi kako bi donio odluku.

(…)

Poticaji za promišljanje:

  • Kako ti donosiš odluke? 
  • Imaš li strpljenja čekati na odluku? 
  • Trudiš li se pri odluci ne imati izraženu sklonost prema nekoj opciji, nego slobodno sagledavati stvar s Bogom? Ako ti je to teško, traži milost neopredijeljenosti pri odlučivanju da jasnije možeš čuti Božju volju.