Ocu Simonu Rodriguezu 

XII, 630-31, Dodatak 4, Pismo 1

Ignacije savjetuje Rodrigueza da bude oprezan kada se bavi sa svijetom te da bude vođen u svojim govorima. 

Nepoznato vrijeme

Razmatrao sam s Gospodinom da ti govorim o mojoj čežnji da se redovito prisjećam i živim sa sjećanjem o tome kako dobri anđeli kakve god izvanredne važnosti jesu, neće biti dovoljni da upozore i ojačaju te oslabe i unište zle anđele. Isto je kada se radi o dobrim i zlim ljudima, kao što i sada možemo vidjeti u neprijateljstvu između dva čovjeka i drugo slično tome. Nisam se uvijek osjećao sigurnim u duhovnim razgovorima, niti u običnim razgovorima, prijateljskim, niti u razgovorima o prilično indiferentnim temama. U takvim slučajevima, mnogi su usmjereni na zemaljske stvari, na čast ili vremenite (materijalne) interese i predstavljaju se kao prijatelji, a da to zapravo i nisu. Čak i za vrijeme ispovijedi ili duhovnih razgovora, promatraju nas kako bi uočili našu poziciju, kome smo naklonjeni, zašto i pod kojim uvjetima. Njihova jedina stvarna namjera je da unište ono što sluge Krista, našeg Gospodina, nastoje izgraditi, „jer su djeca svijeta, ove generacije, mudrija od djece svjetla“. Pogotovo kad shvate da nismo dovoljno oprezni i da olako baratamo riječima. Stoga smo prisiljeni biti vrlo oprezni u svojim prijateljstvima, ispovijedima, duhovnim razgovorima. Trebao bi biti svjestan da će se što god neoprezno kažeš, čuti ovdje i ondje i kao što to često biva, komentirat će se i nadodati nešto, s lošim namjerama. S obzirom da smo u neprestanom suprotstavljanju, nadam se da će Gospodin u svojoj vječnoj, beskrajnosti i suvremenosti, to nadvladati i smanjiti nesporazume. 

Poticaji za promišljanje:

  • Na što si usmjeren u duhovnim i prijateljskim razgovorima: zemaljske stvari, čast, materijalne interese? A tvoji sugovornici?
  • Razmišljaš li o tome kako predstavljaš svoju vjeru, kako ju živiš, kako o njoj govoriš? 
  • Imaš li dovoljno poniznosti i otvorenosti da si dozvoliš da te netko vodi na putu vjere? Kako gledaš na duhovne oce, tražiš li im mane ili tražiš Isusa u njima?