U razdoblju od 17. studenog do 15. prosinca u prostorima SKAC-a održan je ciklus povezanih radionica Mala škola velikog srca. Sudionici ovog programa imali su priliku slušati razna predavanja koja su im pomogla gledati na situacije u svakodnevnom životu na drugačiji način i prihvatiti i razumjeti svoje emocije. Sve što su naučili na predavanju mogli su usvojiti i produbiti kroz korisne vježbe i domaće zadaće.

Kakvi su dojmovi po završetku programa Male škole velikog srca, saznajte iz pera jedne od sudionice ciklusa:

Kada sam se prijavila na ciklus radionica “Mala škola velikog srca” očekivala sam nešto korisno i zanimljivo za vlastitu izgradnju, a tako je i bilo. 🙂

Na radionicama smo naučili sagledavati situacije u kojima se nađemo tijekom dana na jedan potpuno drugačiji način –  razlikovati da li se radi o objektivnom opažanju ili je u tome uključena naša procjena to jest naše mišljenje o samoj situaciji. To mi je pomoglo da ne donosim nepromišljene zaključke i odluke. 

Također, imali smo priliku vježbati se u boljem prepoznavanju i razumijevanju svojih emocija.

Emocije su Božji dar svakoj osobi. Pomoću njih možemo bolje upoznati sebe, rasti u slobodi te graditi odnose pune ljubavi i prihvaćanja. Svaka emocija je podjednako bitna i iz svake možemo nešto naučiti. Često se bojimo tuge ili straha ili drugih nepoželjnih emocija, ali da ih nemamo da li bismo ikada primili emocionalnu potporu i ljubav od drugih. 

Iza emocija koje nam se javljaju “kriju” se potrebe. I njih smo učili prepoznavati, iskomunicirati ih na pravi način te istovremeno pokazati razumijevanje i ljubav prema drugoj osobi.

Prepoznavanje svojih emocija ključno je kako bismo mogli prihvatiti sebe onakvima kakvi jesmo, vidjeti kako neki događaji djeluju na nas te kako bismo mogli naučiti kontrolirati se to jest djelovati s emocijama, a ne iz njih. Ponekad je lakše skrivati emocije i postaviti zidove prema drugima, ali tako nikada ne živimo u punini.

Radionice su mi dale temelj da uistinu živim sada i ovdje, u svakom događaju bez obzira koje mi emocije budi i da pronalazim ljepotu života i radost u svemu tome.

Željka Jesih, sudionica programa Mala škola velikog srca