U sklopu projekta Zdravstvo u zajednici SKAC je u suradnji sa studentima treće godine sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu organizirao projekt s beskućnicima.

Studenti su osmisli projekt u tri dijela.

U praksi je to izgledalo tako da su studenti sa SKAC-ovim volonterima pozivali beskućnike da dođu na procjenu i edukaciju.

Procjena i edukacija su se održale 19.12.2018. u prostorima SKAC-a a bile su vezane uz pet zdravstvenih područja koja su bila raspoređena na pet punktova: hipertenzija, dijabetes, problemi s vidom, moždani i srčani udar te prava pacijenata.

Posjetitelji su mogli odabrati o kojoj temi žele saznati nešto više. Studenti su, pod vodstvom mentorice, diplomirane medicinske sestre Ana Marije Hošnjak, svojim znanjem koje su stekli u dosadašnjem školovanju pokušali prikazati utjecaj zdravih navika na smanjenje morbiditeta. Također naglasak je bio stavljen na primarnu i sekundarnu prevenciju: redovne preglede, kontrola rizičnih čimbenika za nastajanje određene bolesti, rano prepoznavanje simptoma te pravovremeni odlazak liječniku sa ciljem očuvanja zdravlja, očuvanja samostalnosti te sprječavanje nastanka komplikacija koje mogu ugroziti život. Također posjetiteljima su bila prikazana njihova prava prilikom posjete liječniku ili hospitalizacije. Najzanimljivija informacija glede prava pacijenata bila je ta što svaki čovjek, u bilo kojem trenutku, bez obzira na posjedovanje valjanje iskaznice zdravstvenog osiguranja, ima pravo na besplatne informacije i daljnje upute vezane uz svoje zdravlje. Isto tako, svaki građanin, ukoliko se zatekne u situaciji koja neposredno ugrožava život (npr. srčani ili moždani udar) ima pravo na zbrinjavanje akutnog stanja. Studenti su sve posjetitelje pozvali da se odazovu  javnozdravstvenim programima koji se organiziraju diljem Zagreba te su im preporučili mjesta na kojima mogu besplatno provjeriti vid ili se detaljnije raspitati za svoja prava. Posjetiteljima će biti uručene brošure sa svim važnim informacija ovog susreta.
Susret je završio zajedničkim objedom i druženjem beskućnika, studenata i SKAC-ovih volontera.

Cijeli projekt s beskućnicima je završio 22.1.2019.  tako da su studenti na Glavnom kolodovoru beskućnicima dijelili letke s važnim informacijama. A student su napravili i video koji možete pogledati na linku.

Kolegij je završio zajedničkim predstavljenjem svih projekata koje su studenti radili na Društveno korisnom učenju u suradnji s drugim udrugama.

Link na video možete pogledati OVDJE