Prvi dio ove priče pročitajte na linku.

Cijela ova priča krenula je početkom studenoga prošle godine zahvaljujući Volonterskom centru SKAC. Po završetku edukacijskog sastanka budućih volontera, podijelili smo se u više manjih grupa s obzirom na ciljne skupine ljudi s kojima želimo raditi pa se tako naša grupica od šest volontera i volonterki opredijelila za rad s beskućnicima. Kako prethodno uglavnom nismo imali iskustva u radu s takvom skupinom ljudi, kao prvi cilj sebi smo zadali otići među beskućnike i, „jednostavno“, popričati s njima. Željeli smo saznati više o njihovim potrebama i brigama kako bismo se mogli orijentirati i otkriti kako konkretno pomoći. Potpuno „zeleni“ u onome u što se upuštamo, i to s kolegama koje smo upravo upoznali, jedino što smo sigurno znali je to da nas veže ista želja i zajednička „misija“: pomoći čovjeku u potrebi, ljudima bez krova nad glavom. Jedni drugima smo na licima iščitavali neiskustvo, neizvjesnost i nesigurnost, ali, još više žara, radosti i uzbuđenja zbog prilike koja nam je dana – pokušati učiniti dobro za čovjeka u nevolji.

Na naše veliko zadovoljstvo, s rađanjem želje za pomaganjem beskućnicima u SKAC-u, istovremeno se u novoosnovanoj Udruzi Savao također rađala ideja za pomaganjem beskućnicima i socijalno ugroženim i osjetljivim skupinama, kao i za pokretanjem mobilne kuhinje. Ova posljednja zamisao nam se posebno svidjela: „kuhinja“, tj. grupica volontera u kombiju, koja dolazi k beskućnicima donoseći im ono najpotrebnije za život – hranu i odjeću, i to upravo na mjestima gdje oni obitavaju. Tako su članovi Volonterskog centra SKAC i Udruge Savao udružili snage i započeli rad u zajedničkom poslanju.

Nakon našeg prvog izlaska na teren, 22. studenog 2017. godine, zabilježili smo da je podijeljeno 25 sendviča i 2 litre čaja. Danas, četiri mjeseca poslije, podijeli se prosječno 70 sendviča, 5 l čaja i 2 l kave, a nedavno smo napravili i podijelili rekordnih 94 sendviča. Vrijedi još spomenuti i brojne vreće za spavanje, deke i raznovrsnu doniranu mušku i žensku odjeću i obuću koja je podijeljena od početka našeg rada.

Ovim putem želimo od srca zahvaliti svim dobrim ljudima koji su svojim donacijama, bilo novčanim, bilo u obliku odjeće ili obuće, pomogli naš rad, a beskućnicima i siromašnim obiteljima omogućili jedan obrok, toplu odjeću, higijenske potrepštine, tj. sve što je bilo od neprocjenjive važnosti proteklih zimskih dana. Zahvaljujemo pekarama koje su se svesrdno odazvale našem upitu te su na kraju svog radnog dana preostale neprodane proizvode doslovno počistile s polica i njima napunile vreće za beskućnike. Veliko hvala svim anonimnim pojedincima koji su se rado odazvali čuvši za cilj našeg rada i darovali što i koliko su mogli. Hvala vam!

Posljednji dio donosimo vam na ovome linku.