Pismo 1899

Čitamo nastavak uputa koje je sv. Ignacije dao po pitanju postupanja članova Družbe u njihovoj službi bližnjima. Treći dio odnosi se na ekonomske poslove. Ignacije predlaže različite načine kako zadobiti dobru volju važnih ljudi. Preporuča da se osigura zadužbina i mjesto za kuću.

Rim, 13. lipnja 1551.

Treći cilj

Treći cilj odnosi se na konsolidiranje i povećanje vremenitih dobara novog kolegija. Velika pomoć u tome biti će svakodnevne žrtve i posebne molitve koje svi članovi trebaju ponuditi u tu svrhu, utoliko će biti na slavu Božju. Nadalje, poštivanje rečenog u prvom i drugom cilju, biti će od pomoći više nego bilo što drugo što bismo mogli smisliti. Ali da se dotaknemo nekoliko načina koji pripadaju ovom trećem cilju, predlažemo sljedeće:

  1. Pokušajte sačuvati i umnožiti kneževu dobru volju te mu ugoditi kad god je po Bogu to moguće. Budite mu od koristi u tim pobožnim djelima koja želi posebno promicati, pod uvjetom da ne štete većoj Božjoj službi. Također budite oprezni da održite dobro ime i poštovanje i autoritet u njegovom pogledu te razgovarajte s njim na način da on uđe u nadu kako je Družba sposobna napredovati u pothvatu, iako obično počinje malim koracima, kako bi kasnije mogao rasti, a ne propasti.
  2. Također je potrebno da se potrudite u osvajanju pojedinaca i dobročinitelja, te da s njima razgovarate o duhovnim stvarima. Pomagati im s posebnom pažnjom, nešto je sasvim ispravno i Bogu ugodno, čiji posao radimo.
  3. Kako biste bolje sačuvali svoj duhovni autoritet, pokušajte, ako je moguće, da naši prijatelji za nas upravljaju zemaljskim poslovima i pitaju sve za nas, ili neka to bude učinjeno tako da pohlepe nema ni u prividu. Kako bi se ovakve brige izbjegle, bilo bi bolje osloniti se na danu količinu vaše podrške, iako se o tome ne bi smjelo ništa pričati, osim u za to prikladno vrijeme i na prikladan način.
  4. Brinite da, iako sada možda nije dano, dobro mjesto bude darovano, koje će biti dovoljno veliko ili na koje se može nadodati dok ne bude dovoljno veliko, kako bi služilo za kuću, crkvu, školu i ako je moguće da ne bude jako udaljeno od centra grada.
  5. Pišite nam svaki tjedan za pomoć i vodstvo.

Smjernice za produbljivanje:

  1. Iako se uzda u Božju providost, Ignacije ipak čini sve što može da potakne Družbu na brigu o materijalnim sredstvima a u svrhu služenja onima kojima su poslani. Kako se ti ophodiš s novcem i materijalnim dobrima? Imaš li slobodu od toga? Imaš li povjerenja da Bog i o tome brine? Surađuješ li s Providnošću tako da proaktivno stječeš i skrbiš o svemu što ti je darovano?
  2. Oko koga si se ti osobno pozvan potruditi se više i pomagati im s posebnom pažnjom, a da to bude Bogu ugodno?
  3. Ignacije traži da mu se obraćaju za pomoć i vodstvo. Stavljaš li se ti ikada svojim talentima tako na raspolaganje onima oko sebe? Poziva li te Bog možda da i ti nekome budeš takva podrška?