Pismo 101

Pismo Francisu Borgiji

Nastavak pisma Franju Borgiji, u kojem ga moli za skrb o podizanju kuće za skolastike.

Rim, kraj 1545.

 

Što se mog udjela tiče, siguran sam da sam ništa više od prepreke, u prošlosti i kasnije, i ovo vidim kao izvor većeg zadovoljstva i duhovne utjehe u našem Gospodinu jer ne mogu stoga pripisati ništa sebi što ima imalo privida dobra. Uvjeren sam u ovu jednu stvar, s poštovanjem prema mišljenjima drugih koji su bolje upućeni, da je jako malo onih u ovom svijetu – ne, ići ću dalje i reći da ne postoji nitko – tko tijekom ovog smrtnog života može pošteno prosuđivati dokle je prepreka i do koje mjere se odupire djelovanju Božje milosti u svojoj duši. Posve sam zadovoljan da, što više netko napreduje i što je netko iskusniji u poniznosti i ljubavi, to će više biti svjestan, čak i u najneznačajnijim mislima, o najmanjim stvarima koje mu stoje na putu i suprotstavljaju se, iako se čini da su od malog ili nikakvog značaja. A ipak nećemo nikada, barem u ovom životu, imati potpunu spoznaju o našim preprekama i manama, kao što prorok moli da bude oslobođen mana kojih nije svjestan, a sv. Pavao koji priznaje da ih je nesvjestan, dodaje da nije zbog toga opravdan.

Pišeš da želiš imati nekog udjela u poslovanju koje predstavlja tako veliki teret ovdje u rukovođenju Družbe, zadatku koji mi je povjeren Božjom voljom, ili koji je njegova vječna dobrota dopustila kao kaznu za moje velike i strašne grijehe. Molim vaše gospodstvo ljubavlju i pobožnošću prema Bogu našem Gospodinu da mi pomogne u molitvama i također da bude toliko dobar da mi pomogne voditi i nadgledati svršetak kuće ili kolegija koji se želi izgraditi u Grandiji za skolastike Družbe.

Konačno, molim Božansko Veličanstvo da nam podari puninu svoje milosti, tako da bismo upoznali Njegovu svetu volju i savršeno ju ispunili.

 

Pitanja za promišljanje:

  1. Sveti Ignacije ponizno govori o sebi kao o prepreci Božjeg djelovanja. Kako se očituje tvoja oholost? Gdje nalaziš prepreke? Osjećaš li nutarnju slobodu tražiti Ga da ukloni i pročisti i ono čega nisi svjestan? Možeš li ući u razgovor s Bogom o tome?
  2. Koje velike zadatke je tebi Bog povjerio? Koji od njih te opterećuju? Ustručavaš li se moliti za pomoć? Pitaš li druge da mole za tebe? Želiš li sada nekoga zamoliti?