Pismo 81.

Ivanu III, kralju Portugala

Lažne optužbe bile su razglašene u Rimu protiv Ignacija i njegove subraće, i postojala je mogućnost da se jave teškoće u Portugalu usprkos pogodne prosudbe prenesene od strane gradonačelnika. Da se uklone ove teškoće, svetac prepričava kralju, s velikom iskrenošću i poniznošću, progone koje je prošao u Alcali, Salamanci, Parizu, Veneciji i konačno, Rimu. Ukazuje kralju da je prošao bez mrlje na svom karakteru ili učenju. Ignacije se nada da će s ovom informacijom njegovo veličanstvo znati prepoznati laž od istine.  U ostatku, Ignacije slavi  progonstva u prošlosti i želi još veća progonstva za sebe i svoju Družbu, čija je jedina želja biti obučen u odijelo Krista našeg Gospodina.

Rim, 15. ožujka 1545.

Neka savršena milost i vječna ljubav Krista našeg Gospodina dođe i prebiva s Vašom visosti. 

Amen.

Iz više znakova i pokazatelja uvjeren sam, naš Gospodin zna, da ako moja određena iskustva nisu već došla do ušiju Vaše visosti, uskoro hoće. Oni više zabrinjavaju našeg Gospodina nego mene; neka je Njegova slava zauvijek. Mogao bih željeti uvijek slaviti u njima, ne sebe nego našeg Stvoritelja i Gospodina, i kako smo pod takvim obvezama prema vašoj kršćanskoj visosti, mislio sam da bih Vas trebao upoznati s njima prije ili kasnije, iako čak i sažeto. 

Na mom povratku iz Jeruzalema moji nadređeni u Alcali de Henares podvrgnuli su me trima različitim ispitivanjima. Bio sam uhićen i zadržan u pritvoru 42 dana. Ista se stvar dogodila u Salamanci, gdje nisam samo bio u zatvoru, već su mi i stavili lance 42 dana. Prošao sam drugo suđenje u Parizu, gdje sam studirao. U svih ovih pet suđenja i dvije kazne zatvorom, Božjom milošću koju nikad nisam želio imati, niti sam imao bilo kojeg drugog odvjetnika ili branitelja osim Boga, njegovom naklonošću i milosti, stavio sam u Njega sve svoje pouzdanje za sadašnjost kao i za budućnost. Sedam godina nakon prvog suđenja u Parizu drugo se održavalo na istom sveučilištu, drugo u Veneciji, a zadnje u Rimu, koje je uključilo čitavu Družbu. U tri zadnja spomenuta suđenja, zbog moje poveznice s drugima u Družbi, koje je više Vaše visosti nego naše, željeli smo pustiti pravdu da ona spriječi uvredu Boga blaćenjem njezinih članova. Dogodilo se, kad je konačna osuda bila gotova, da su u Rimu bile tri osobe koje su u sudskom procesu čule optužnicu protiv mene, jednu u Alcali, jednu u Parizu i drugu u Veneciji. U svih ovih osam suđenja, Božjom milošću i samim milosrđem, niti jedna tvrdnja, niti jedan moj slog nije bio osuđen. Niti sam ja bio kažnjen ili protjeran za bilo koju ozbiljnu optužbu. 

I ako Vaša visost želi znati zašto je bilo toliko ozlojeđenih istraga mog slučaja, trebam Vas savjetovati da nikad nije bilo niti jedno pitanje o uključenosti sa šizmaticima ili luteranima ili iluminatima, jer nikad nisam znao nikog od njih ili imao nešto s njima. Razlog, posebno u Španjolskoj, bio je da sam se ja, bez obrazovanja, trebao usuditi nadugo govoriti o duhovnim temama. Ljudi su bili iznenađeni ovim. Činjenica je – i naš Gospodin, koji je moj stvoritelj i sudac, bit će mi svjedok – da ni za svu moć i bogatstvo pod nebom ne bih mogao poželjeti da nisam prošao kroz ovo iskustvo. Moja je želja da više nego ikad patim u budućnosti za veću slavu Njegova Božanskog Veličanstva. 
Ako stoga neki izvještaji ovih događanja dođu do Vaše visosti, siguran sam da, savršenom milošću i blagosti koju je Njegovo Božansko Veličanstvo dalo Vašoj visosti za Njegovu veću službu i hvalu, Vaša visost će uzeti vremena da prepozna njegove milosti i bit će sposobna razlikovati što je dobro od onog što je loše, na Vašu vlastitu korist. Razumjet ćete da što više želimo uspjeti zaodjenuti se u odijelo Krista našeg Gospodina koje je satkano od uvreda, lažnih svjedoka, i svake druge vrste nepravde (osim uvreda na račun našeg bližnjeg), više ćemo napredovati u duhu i steći ona duhovna bogatstva s kojima, ako vodimo duhovne živote, naše duše čeznu biti ukrašene.

  1. Jesi li kad doživio progonstvo zbog Krista? Prisjeti se bilo pogrda, bilo poniženja ili nepravdi. Je li Bog bio tamo? Možeš li Ga zamoliti za svijetlo da ti sada s odmakom pokaže svoju prisutnost u tim događajima. Ako možeš, razgovaraj s Njim o tome.
  2. Zamisli to odijelo Krista našeg Gospodina koje je satkano od uvreda, lažnih svjedoka, i svake druge vrste nepravde. Što ti dolazi dok to zamišljaš? Otpor ili želja, ljubav ili strah, nešto treće? Ostani malo s time… uđi u razgovor o tome s Bogom. Što želiš s tim odijelom u ovome trenutku? Ako, iz bilo kojeg razloga, osjećaš otpor prema tome da se odjeneš u Krista, možeš li tražiti milost po Ignacijevoj preporuci “Želim da želim…” odjenuti se u prognanog, uvrijeđenog i osuđenog Krista?