Pismo 77

Ignacije ohrabruje Jamesa da riješi obiteljski nesporazum i da svoje poslove stavi u red. Poziva ga da prihvati iznos novca koji mu je poslao.

Rim, 28. studenog 1544. godine

Moj Gospodin u našem Gospodinu. 

Neka neograničena milost i ljubav Krista našeg Gospodina posjeti i pozdravi Vaše gospodstvo. 

Znam da Vaše gospodstvo neće biti iznenađeno kašnjenjem koje stvari poslovanja donose usporskos nečijoj brizi i pažnji. 

Kolika je samo ta briga bila, Vaše gospodstvo može vidjeti iz dokumenta koji prati ovo pismo i koje je sastavio najčasniji monsinjor Crescenzi i predstavlja njegove poglede. Štoviše, kao što je moja želja vidjeti savršen mir između osoba koje se blisko povezane, ne mogu se suzdržati od pozivanja Vašeg gospodstva da dođe do najpotpunijeg mogućeg slaganja. Ovo će ostaviti Vašu djecu u savršenom miru, koji je mnogo vredniji nego gotovo ijedna druga vidljiva blagodat. U ime pobožnosti koja te nadahnjuje, daj mi jedan rani odgovor i daj da znam što misliš da će biti više na slavu Boga našeg Gospodina. Tada ću učiniti svaki trud, bez obzira koliko slab bio, da provedem tvoju odluku.

Ujutro istog dana kad je Vaše gospodstvo odavde otišlo, poslao sam don Elpidiusa s novcem za raspodjelu siromasima. Nije pronašao Vaše gospodstvo i želio je ostaviti novac gospođi Joan, ali ona ga je odbila i dalje odbija prihvatiti ga. Čim odrediš kako će ovaj novac biti raspodijeljen, molim te ponudi ovoj gospođi da ga prihvati i reci joj kako će ga rasporediti. U suprotnom, poslat ću ti ga povjerljivim poslanikom. S mojim zavjetom siromaštva, ne želim nikakav novac koji će zveckati u mojim džepovima kada budem umirao. Kada budem ostavio svoje tijelo, ili štoviše, ovu zemlju, ne želim biti pronađen čak niti s novčićem svojim ili nekog drugog. 

Završavam, moleći Boga našeg Gospodina u Njegovoj beskonačnoj i neograničenoj dobroti da se udostoji dati nam Njegovu obilnu milost da znamo Njegovu najsvetiju volju i da ju savršeno ispunimo. 

  1. Je li tvoja obitelj u miru? Je li mir važan svim članovima tvoje obitelji? Što činiš da ga donosiš drugima? Kad se osvrneš na nekoliko zadnjih tjedana, nalaziš li neki nesporazum, neslaganje u obitelji ili s bliskom osobom koje te ostavilo u nemiru? Možeš li išta učiniti po pitanju toga? Možeš li sada Boga pozvati u to, u odnose? Možeš li tražiti milost da Ga uočiš u svojim bližnjima?
  2. Kako se ophodiš prema novcu? Jesi umjeren (ili ideš u krajnosti rasipništva i škrtosti)? Držiš li ga svrhom ili sredstvom? Daješ li desetinu?  Jesi kad predao svoj novčanik Bogu i zamolio ga za pomoć u upravljanju svojim dobrima? Pokušaj ga tražiti što ti je potrebno da pravedno upravljaš svime što ti je povjerio, Njemu na slavu, a ljudima na korist.