Pismo Ivanu Avilskom

Pismo 550.

Ignacije objašnjava da ima dvojaku svrhu za pisanje ovog pisma. Želi izraziti zahvalnost Ivanu Avilskom za podršku koju je dao Družbi u Španjolskoj, i objasniti koje mjere misli da Ivan treba poduzeti kako bi smirio oluju koju je prouzročio Melchior Cano. Koristi nekoliko citata kako bi istaknuo važnost obrane Krista pred herezom i uvredama.

Rim, 24. siječnja 1549.

Vaše velečasno gospodstvo u našem Gospodinu,
neka Vas suverena milost i vječna ljubav Krista, Gospodina našega, pozdravi i posjeti s Njegovim presvetim darovima i duhovnim milostima.

Čuo sam u različitim prilikama i od ne malog broja naših o Vašoj ustrajnoj potpori i strastvenom dobročinstvu koje je Vaše gospodstvo uvijek davalo ovoj najmanjoj Družbi i odlučio sam Vam pisati iz dva razloga. Prvi jest da Vam izrazim priznanje i zahvalnost kroz najtoplije zahvale Bogu i Vašem gospodstvu u Njegovo presveto ime, za sve što ste učinili na slavu Božanskog Veličanstva u korist nas, koji smo Vam odani sluge, za naš rast kako brojem tako i revnošću. U ovom priznanju koje Vam odajem sa svom mogućom predanošću, nudim se Vašem gospodstvu kao jedan od Vaših suradnika ili duhovnih sinova u našem Gospodinu. Spreman sam postupati u skladu sa svom snagom koju mi daje Njegovo Božansko Veličanstvo što god Gospodar svega zapovjedio. Čineći tako, uvjeren sam da ću dobiti puno u Božanskoj Dobroti, i zato što se mogu vratiti svojim velikim obvezama i službi koju mogu vršiti za službenike svog Gospodina. A služeći njima osjećam da služim istom Gospodaru svega.

Moj drugi razlog jest, kako je Vaše gospodstvo dosad vjerojatno čulo izvještaje koji su povoljni za naše, tako mi se čini pravedno u Božanskom Veličanstvu da čujete i druge izvještaje koji nam ne idu u prilog. Čvrsto se nadam da će ova njihova velika duhovna kušnja rezultirati većom slavom Božjom. Činjenica jest, kao što jedan od naših piše iz Salamance, da su trpjeli i još uvijek trpe znatnu opoziciju nekih otaca dominikanaca potaknutih, mislim, više oprostivom revnošću nego pouzdanim informacijama. Ova opozicija traje zadnjih deset mjeseci. Ali iz pisama od 25. studenog i 2. prosinca čini se da se opozicija pojačala preko svake mjere tako da smo bili prisiljeni primijeniti mjere koje preporučaju sveti Augustin i mnogi drugi sveti naučitelji. U svom traktatu De viduitate, sveti Augustin kaže: „Naš je život nužan za nas, a naša reputacija je nužna za druge.“ I sveti Ivan Zlatousti: „Učimo po Njegovom primjeru velikodušno trpjeti nepravdu, ali nepravdu protiv Boga ne smijemo trpjeti.“

Poticaji za promišljanje:
Kako se ti nosiš s nepravdom koja ti je učinjena?
A kako gledaš na nepravdu protiv Boga, koji nas sve opravdava?