MAGIS je međunarodni isusovački program za mlade (od 18. do 35. godina koje zanima ignacijevska duhovnost. Izvorno je to bilo ljetni događaj povezan sa susretima Svjetskog dana mladih, a iz toga se iz godine u godinu razvijao u različitim dijelovima Europe i svijeta, da bi ove došao u naš dom – Hrvatsku!

MAGIS Europe 2022

Europski Magis traje osam dana, a ove godine Hrvatska mu je domaćin od 24. do 31. srpnja. Prvih šest dana sudionici su u manjim grupama (6-45 osoba) razmješteni po eksperimentima u RH i BiH, dok se zadnja dva dana okupljaju u Splitu na festivalu gdje će razmjeniti iskustva i rasti u zajedništvu s Bogom. 

Riječ magis može se prevesti kao ‘više, bolje, cjelovitije’. Sveti Ignacije koristio ju je da potakne duše na veću revnost u življenju s Bogom. To je i želja ovog međunarodnog programa: pomoći mladima da odabiru ono što ih više vodi svrsi za koju su stvoreni i da kroz razne aktivnosti, ignacijevsku duhovnost i zajedništvo dožive i kušaju Božju blizinu. 

Molitva

Molitva ovogodišnjeg MAGIS-a kratka je i jednostavna. Gradi naše međusobno zajedništvo i zajedništvo s Bogom te vrlo lako može postati živa melodija naših srdaca.

Dragi nebeski Oče,

hvala ti na ovom trenutku i svemu što me vodi u Tvoju prisutnost.

Daj mi srce koje je uvijek spremno prepoznari, živjeti, dati i primiti Život.

Daj mi milost da uvijek odabirem ono što će me voditi bliže Tebi.

Amen.

Logo

Ponekada slika govori više od tisuću riječi. Logo MAGIS Europe 2022. uključuje Euharistiju, klanjanje i jedinstvo.

Fokus je na centru. Kako se krugovi približavaju postaju jedno, simbolizirajući pritom ljude iz različitih dijelova svijeta kako dolaze ovamo i Bogu, postajući tako jedno s drugim i jedno s Bogom.

Zlatna boja označava Euharistiju – Tijelo Kristovo, a najveći dio logotipa čini Kristov (IHS) monogram. Popularnost je stekao u 15. stoljeću kada ga je sveti Bernardino Sijenski zagovarao kao simbol mira. Godine 1541. sveti Ignacije Loyola usvojio je proširenu verziju, okruženu suncem, kao pečat isusovačkog reda.

Znak ‘+’ (plus) u logotipu također se može tumačiti kao križ – simbol božanske ljubavi do samoga kraja. MAG+S nam pokazuje ignacijevski put prema ispunjenijem životu.

Želiš rasti u osobnom odnosu s Bogom? Biti u zajedništvu s Njim i drugima iz različitih dijelova svijeta? Kroz eksperimente iskusiti Njegovu bezuvjetnu ljubav prema tebi i svijetu te otkriti Njegovu prisutnost u svakodnevnom životu? Imamo dobre vijesti za tebe! Prijave za avanturu zvanu Magis Europe 2022. otvaraju se 12.3.! A prati nas i dalje jer ti uskoro donosimo i vijesti o čuvenim MAGIS eksperimentima!

Još više informacija možeš pronaći na službenoj stranici MAGIS Europe.

Ako želite sudjelovati kao volonter javite se na magis22@jesuits.eu. Ako pak niste u mogućnosti biti ni sudionik ni volonter, a želite podržati projekt, možete to učiniti uplatom donacije na  IBAN: HR3323400091110694643 s opisom plaćanja: Donacija Magis22.