Ako ste mislili da je general isključivo vojni čin – nije. Tu titulu nosi i vrhovni poglavar Družbe Isusove. Možda to ima veze s tim što je sveti Ignacije, utemeljitelj Družbe, prije obraćenja bio profesionalni vojnik, a možda i nema. No jedno je sigurno – isusovci jesu vojska, ali Kristova. Njihov General jest onaj koji im u suradnji s Generalnom kurijom svakodnevno pomaže širiti radosnu vijest.

Družba Isusova sastoji se od 80-ak provincija diljem svijeta. Na čelu svake provincije je provincijal, a svi provincijali odgovaraju Generalu. Prvi General Družbe Isusove bio je sam sveti Ignacije, a izabran je na tu poziciju 1540. godine. Ignacije je u La Storti doživio viđenje Isusa koji mu, noseći križ, govori da ga želi za slugu. Po njegovu primjeru, svaki general Družbe Isusove ujedno je prvi sluga i onaj koji konstantno osluškuje “Što treba činiti za Krista?”

Nakon Ignacijeve smrti, vrhovni poglavar se izabire na Generalnoj kongregaciji Družbe Isusove na kojoj sudjeluju provincijali iz svih pokrajina u svijetu. Kao i papa, isusovac izabran da vrši dužnost Generala na funkciji ostaje do kraja života. Glavna zadaća Generala jest da vodi Družbu sukladno Ustanovama Družbe Isusove i Dopunskim odredbama te Dekretima Generalnih kongregacija.

Aktualni General Družbe Isusove je p. Arturo Sosa koji je 2016. godine na 36. Generalnoj kongregaciji izabran za 31. vrhovnog poglavara. Pater Arturo Sosa rođen je u Caracasu (Venezuela) 12. studenoga 1948. godine. Do sada je imao službu delegata Generala za Družbine međunarodne kuće i djela u Rimu te je bio njegov konzultor. Diplomirao je filozofiju na Katoličkom sveučilištu Andrés Bello (1972.) i doktorirao političke znanosti na Središnjem sveučilištu Venezuele.

Zanimljiv podatak je da je General s najdužim stažem talijanski isusovac Claudio Acquaviva koji je službu generala vršio od 19. veljače 1581. godine do 31. siječnja 1615. godine, odnosno 12 399 dana.

Hrvatska provincija Družbe Isusove danas broji 111 članova: 92 svećenika, 9 braće, 6 skolastika i 4 novaka, a naš provincijal je od lani pater Sebastijan Šujević.

Preporučujemo u vaše molitve sve naše patere i časnu braću.

Izvori: www.isusovci.hr, jesuits.global i Wikipedia.