Alojzije Gonzaga rođen je 9. ožujka 1568. godine u Castiglioneu. Prvi je sin makrgrofa Ferrantea Gonzage, nasljednik bogatih posjeda i naslova u renesansnoj Italiji. Ipak, ključnu ulogu u njegovom životu nije odigralo ono materijalno što je imao, nego vrijednosti i vjera koje mu je pružala njegova majka Marta, uzorna kršćanka koja se od malih nogu trudila sinu usaditi ljubav prema molitvi i kreposnu životu.

Zanimljivo je da je već s 10 godina na blagdan Blagovijesti obećao Prečistoj Djevici da će i sam čisto živjeti. Sa 17 godina odrekao se svih titula i bogatstva, ušao u novicijat Družbe Isusove, zavjetovao se na siromaštvo i postao isusovac. Alojzije je volio moliti i razgovarati s Bogom, a posebno je osjetljiv bio na siromašne. Duhovnik mu je za vrijeme studija bio Robert Bellarmino, kasnije kardinal i svetac. Bellarmino je toliko cijenio Alojzija da je rekao da želi biti pokopan do njegovih nogu.

Sve ovo pišemo jer baš danas slavimo spomendan svetoga Alojzija Gonzage. Puno je razloga zašto ga bolje upoznati. Za početak evo vam uzora i zaštitnika kojem se možete utjecati sada u vrijeme ispitnih rokova, ali i u svemu što prolazite u svojim mladenačkim danima.

Kada je 1590. godine u Rimu izbila epidemija kuge, Alojzije je bez razmišljanja pošao pomoći oboljelima. Toliko se nesebično davao da je na ramenima nosio umirućeg bolesnika da ne umre na sred ulice i pritom se sam zarazio. Od posljedica zaraze preminuo je 21. lipnja 1591. u 23. godini života. Pokopan je u crkvi sv. Ignacija Lojolskog u Rimu. Papa Pavao V. beatificirao ga je 1605., a Benedikt XIII. kanonizirao 1726. Slavi se kao zaštitnik mladih, studenata, isusovačkih novaka, slabovidnih, oboljelih od kuge i AIDS-a.

O Alojziju smo i ranije pisali pa toplo preporučujemo da pročitate tekst o ovom neustrašivom Kristovom sljedbeniku koji sadrži i kratko pismo koje je na samrti napisao svojoj majci.

Molitva

Darežljivi Bože, Tvojim darom sveti je Alojzije Gonzaga divno spojio nevinost života s kršćanskom pokorom. Nema u nas njegove nevinosti; daj da nasljedujemo njegovu pokoru! Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Izvori:

*https://laudato.hr/Duhovnost/Zelite-li-znati-vise/Alojzije-Gonzaga-zastitnik-mladezi.aspx*

*https://www.bitno.net/vjera/svetac-dana/sveti-alojzije-gonzaga/*