Iza nas je 15 jezičnih imetaka u kojima smo pisali o Družbi Isusovoj, njenom ustroju, dokumentima, poznatim i manje poznatim isusovcima, duhovnim vježbama i pojmovima karakterističnim za isusovačku duhovnost.

Ako ste čitali tekstove (a nadamo se da jeste jer se trudimo izvući sve žive i nežive zanimljivosti), mogli ste pobliže upoznati karizmu koja krasi ove Kristove vojnike. Ali kako to i inače u životu biva, čovjeka najbolje upoznaš u zajednici, uživo. Tako se kroz suživot patera, časne braće i ljudi s kojima se susreću i rade, izrodila legenda o 5 isusovačkih laži. Ako poznajete barem jednog novaka, skolastika, patera ili časnog brata iz Družbe, sigurno ste barem jednom čuli i neku od ovih 5 laži. 🙂

1. Nemam vremena.

Stara izreka kaže da “najmanje radi onaj koji nikad nema vremena”. Isusovci su poznati kao čuvari kulturne baštine pa često posežu za ovom laži, ne dopuštajući tako da narodna stečevina ode u zaborav. Naravno da poneki isusovac koji izgovori ovu formulu stvarno ima posla preko glave, a taj služi kao podsjetnik na drugu narodnu mudrost kako “iznimke potvrđuju pravilo”.

2. Zaboravio sam novčanik.

Ova laž rijetko se čuje. Tome je tako zbog velikodušnosti naroda koji spremno dolazi s plaćenim računom, baš u trenutku kad isusovac počinje tapšati džepove, koje je prije odlaska na piće pomno ispraznio. Tako ova laž ostaje prešućena, ali ne zaboravljena jer je se, pri nabrajanju laži na rekreaciji poslije ručka, isusovci uvijek rado sjete.

3. To je bio poklon.

Jeste li ikad dobili poklon koji vam uopće ne treba ili nešto za što morate kurtoazno zahvaliti, iako nije baš ono što ste željeli? Isusovci su se odlučili doskočiti tim neugodnostima pa ekonom ima priliku čuti ovu laž čak i kad nitko u zajednici ne slavi rođendan.

4. Ovo mi je sestrična.

Za razliku od franjevaca, isusovci nisu poznati po velikoj prisnosti s narodom pa su ponekad, kako bi izbjegli sablazan “nejakih”, prisiljeni proširiti uobičajeno poimanje rodbinskih veza.

5. Molit ću za tebe.

Jedna od fraza koje se danas rijetko čuju. Zlobnici će reći da je to zato što su se isusovci prestali moliti pa se više i ne sjete izreći ovu laž. Ipak, vjerujte da se u tišini koja ostane nakon što ste isusovcu povjerili dubinu svog života, krije srce koje je spremno na molitvu. Često to čujemo u molitvi vjernika kad izgovaraju “molimo te za sve koji su tražili da molimo za njih”. Sjetite se i vi njih u molitvama.

Da bi se ispunilo pismo (čitaj: naslov ovog članka), donosimo i dopunsku laž koja se u zadnje vrijeme sve češće čuje u blagavaonicama isusovačkih kuća. Riječ je o takozvanoj cura personalis, iliti brizi za osobno zdravlje. Potrebno je samo dopuniti rečenicu “To mi je za…”. Najčešće se radi o srcu i krvožilnom sustavu, no u samu se formulu laži mogu uvrstiti i razni drugi medicinski izrazi, kako već mašta dopusti. Iako još nije odobrena od pravnog tijela, dobro je zaživjela pa bi, po svemu sudeći, uskoro trebala biti uvrštena u službeni popis.

I na kraju, posebna zahvala ide dvojici isusovačkih skolstika, Jakovu i Anti, koji su na naše pitanje da pomognu oko ovog teksta odgovorili: Nemamo vremena. 🙂 A onda je Jakov pobliže pojasnio svaku laž – hvala.