Pismo 1882

Pismo ocu Anthony Anraozu

Otac Anthony bio je nećak i blizak prijatelj sv. Ignacija. Bio je revan u svom radu u Družbi i služio kao provincijal u Španjolskoj. U svojem pismu, Ignacije mu zapovijeda u ime svete poslušnosti da bude poslušan svojem liječniku po svim zdravstvenim pitanjima. Također mu zapovijeda da prestane propovijedati na tri mjeseca, osim u iznimnim slučajevima koje su dopustili Franjo Borgia ili njegov sin Ivan.

Rim, 1. lipanj 1551.

IHS

Neka nam bezgranična milost i vječna ljubav Krista, Gospodina našega bude uvijek na pomoći. Obaviješten sam o velikoj potrebi da brinete o svom zdravlju, što mi je djelomično već poznato. Znam da si, iako vam je zdravlje narušeno, dopuštate da vas ponese vaša dobrotvornost i da preuzmete zadatke i poslove koji su preteški za vaše stanje. Sudeći po Bogu, našem Gospodinu, Njegovom Božanskom Veličanstvu, bilo bi poželjnije da ublažite svoju revnost u tom pogledu, kako biste duže bili radnik u Njegovoj službi. Smatram ispravnim u našem Gospodinu da vam zapovijedam da slušate liječnikove savjete u svemu što se tiče vaše prehrane, vašeg vremena, te u koje sate i koliko ćete spavati i odmarati.

Sljedeća tri mjeseca, od sad do rujna, ne smijete propovijedati, nego morate brinuti o svom zdravlju. Može se učiniti povremena iznimka ako po mišljenju našeg gospodina, vojvode ili gospodina Don Ivana, možete propovijedati jednom mjesečno bez narušavanja svojeg zdravlja. Da uklonim sve mogućnosti za daljnja bespotrebna tumačenja, zapovijedam vam u ime svete poslušnosti da učinite kako sam naložio. Molim Boga, našega Gospodina da nam svima podari svoju obilnu milost da spoznamo Njegovu presvetu volju kako bismo ju mogli savršeno ispuniti.

Smjernice za produbljivanje:

  1. Koliko brineš o svom tijelu i fizičkom zdravlju? Zastani nakratko i sagledaj svoj protekli tjedan da vidiš kako brineš o samome sebi? O prehrani? Vježbaš li? Spavaš li dovoljno ili previše? Odmaraš li dovoljno?
  2. Pokušaj odrediti prvo područje od kojega ćeš krenuti uređivati svoj život. Zastani u razgovoru s Bogom i moli za svijetlo da ti do kraja dana pokaže što je to od čega ti je krenuti.
  3. Ignacije se u jednom trenutku poziva na zavjet poslušnosti. Danas odvoji nešto vremena da sagledaš svoju svakodnevicu i uočiš gdje možda ne živiš poslušnost Kristu. U tome ti može pomoći nekakav ispit savjesti, ili čitanje o 10 Božjih zapovijedi ili pak video: https://www.youtube.com/watch?v=wY8lt0_QsDE