PISMO ČLANOVIMA DRUŽBE  U PADOVI

Pismo 186.

Otac Ivan Polanco piše ohrabrujuće pismo, potaknut krizom zbog siromaštva u kojoj su se našla njegova subraća na studijima.

Rim, Kolovoz 1547. godine

Dragi voljeni Oci i Braćo u Kristu. Neka milost i istinska ljubav Isusa Krista, našega Gospodina, bude uvijek u našim srcima i neka se povećava iz dana u dan do samog kraja našeg života. Amen.

Stiglo nam je pismo upućeno Ocu Magistru Lainezu iz Firence kroz ruke našeg i vašeg prijatelja Petra Santinija. U njemu učimo, između ostalog, o ljubavi prema siromaštvu, onom siromaštvu koje vi ste odabrali za ljubav siromašnog Krista i priliku koju povremeno imate da trpite manjak potrebnih stvari, zbog nedostatnene pomoći koju vam nudi ljubazni i dobrotvorni prior Trinita. Nije potrebno poticati na strpljenje one koji su svjesni svojega staleža i koji drže pred očima golog Krista na Njegovom križu.

Ja siromaštvo zovem milošću jer je to vrlo poseban dar od Boga, kao što Pismo kaže: “Siromaštvo i bogatstvo su od Boga.” Koliko ga je Bog volio pokazao nam je Njegov jedinorođeni Sin koji, silazeći iz nebeskog kraljevstva, odlučio se roditi u siromaštvu i odrastati u njemu. “Volio je to, ne samo u životu, trpeći glad i žeđ, bez ikakvog mjesta za položiti Njegovu glavu, nego čak i u smrti, želeći biti lišen svega, čak i Njegove odjeće i biti u nedostatku svega, čak i vode u Njegovoj žeđi.“

Poticaji za promišljanje:

  • Ljubiš li siromaštvo?
  • Kakav god u tebi doživljaj siromaštva bio, pokušaj otići pod križ i promatrati raspetoga Isusa.
  • Uđi u razgovor s Kristom na križu o svojim doživljajima siromaštva i traži ga slobodu da možeš željeti siromaštvo onoliko koliko te to vodi Bogu.