Iako smo već najavljivali Više u stvorenome, možda nisi dobio jasnu sliku tjedna kakvoga Bog ljetos priprema za tebe. Možda se sada pitaš, koji je zapravo cilj toga? Jednostavno je – sve stvari se rade kako da bi se pomoglo dušama da nađu Boga u svome životu. Sve se vrti oko toga:  tražiti i nalaziti Boga u svemu. No, postoji određena gradacija stvari ili situacija koje nam mogu pomoći da dođemo lakše do Njega. Naravno, do Boga je najlakše doći preko Njega samoga, kada zapravo On dođe k nama. Jedna od tih stvarnosti su sakramenti, posebica Euharistija u kojoj nam se daruje. To je najlakši način da dolaska do Boga u smislu da Bog izravno djeluje na nas po svojoj milosti. Druga najlakša stvar za doći do Gospodina nama ljudima je Sveto Pismo jer je to sama njegova Riječ. No, postoji i treća varijanta – stvoreni svijet, druga osoba!

Ako ljude uvedemo u jedan ambijent gdje je gotovo sve stvoreno od Boga, onda će tamo lakše pronalaziti Njega nego u stvarima koje smo napravili mi, netko drugi ili stroj. Na takav način, u prirodi, jednostavnije je doći do Boga – jer tu vidimo njegov stvoriteljski trag.

Zašto Blažena Djevica Marija i sveti Josip?

Bog je Blaženoj Djevici Mariji i svetom Josipu povjerio svoga Sina. Gospin “neka mi bude” bio je put čovjekova spasenja. Ona je Majka i prva vjernica Crkve. Ta koja je kušala najveću radost, ali i najveću bol. Rođenje Sina Božjega zbilo se po njezinom tijelu, njoj je mač boli probio srce, ona je sahranila Sina.  Marija je i doživjela najveću radost i najveću tugu koju majka može doživjeti- i u tome nam je uzor – jer u svim životnim situacijama utjecala se Gospodinu. Nju ćemo moliti za zagovor– u pripremi i provedbi eksperimenta.

Sveti Josip svojim je radom i prisutnošću brinuo i branio Mariju i Isusa, spasio ih od nasilja nepravednika sklonivši ih u Egipat. Evanđelje predstavlja Josipa kao pravedna čovjeka, marljiva i snažna, no iz njegova lika također izbija velika nježnost. Nježnost koja nije obilježje slabića, već onoga koji je uistinu snažan, potpuno svjestan stvarnosti te spreman ljubiti i služiti u poniznosti. On nas može naučiti kako da budemo brižni te nas potkanuti da s velikodušnošću i nježnošću radimo na zaštiti ovoga svijeta kojeg nam je Bog povjerio.

Marija i Josip bili su ljudi, imali su svoju narav, svoju obiteljsku povijest, svoju svakodnevicu – baš kao i svatko od nas. Tko nas više može približavati i dovoditi Bogu, od onih koji su Ga ljubili svim srce, dušom i tijelom?

Eksperimentalne aktivnosti 

Eksperiment je osmišljen kao suživot u kući. Taj suživot uključuje pripremu obroka, čišćenje i pospremanje kuće, okućnice, dijeljenje proživljenih iskustava, igre, rad, svetu misu, kreativno izražavanje, edukativna predavanja, molitvu, vrijeme za tišinu i samoću. Suživot uključuje i različite osobnosti, to nužno podrazumijeva i komunikaciju. 

Planinska posebnost

Naš dom bit će župa Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata. Šuma, planina, životinje. Sve to se može naći bilo gdje, baš kao i Bog. Ipak, ima nešto posebnog u tome da se eksperiment odvija na planini na kojoj prebiva i sam Bog u Presvetom oltarskom sakramentu. Planina je posebno mjesto susreta. To okruženje samo po sebi je takvo da poziva na suživot sa stvorenim Svijetom i Stvoriteljem. Motriti što se događa u meni kada radim svakodnevne poslove i u tome tražiti Boga je nešto čemu ćemo biti izloženi više puta dnevno. Slušati kako šuma različito zvuči u različita doba dana, kako moja nutrina različito odjekuje. I konačno, kako dijelove svega ovoga ponijeti u svoju svakodnevicu.

Želiš i ti tražiti i nalaziti Boga u svemu? U prirodi i onome koji je kraj tebe? Pritom postati sličniji Blaženoj Djevici Mariji i svetome Josipu? Ne gubi vrijeme, popuni prijavnicu i ovoga ljeta odmori u Više u stvorenome.