Jedan od eksperimenata koje u SKAC-u radimo jest čišćenje naših bogoslužnih prostora. Sveti Ignacije, u Ustanovama Družbe Isusove opisuje vrste eksperimenta kroz koje prolaze novaci kad stupe u novicijat Družbe Isusove. Jedan od tih eksperimenata uključuje i čišćenje: stupivši u kuću, sa svim će marom i brižIjivošću obavljati razne priproste i ponizne poslove, dajući u svemu dobar primjer. 

Osluškujući napomene svetog Ignacija, shvatili smo da je održavanje čistoće bogoslužnih prostora potrebno iz nekoliko razloga:

  • to je prostor koji i mi u SKAC- u svakodnevno koristimo. Bilo da idemo na svetu misu, ispovijed ili osobnu molitvu
  • pomažemo Družbi u njihovom poslanju
  • vježbamo se u vjernosti u malim stvarima

Čišćenje, naime, nije osobito popularan eksperiment! Ta svatko od nas živi u nekom svom prostoru kojeg treba održavati čistim i urednim, i malokad se nađe nekakva slast u tom prljavom poslu. Ipak, kako nas ignacijevska duhovnost podučava- Bog je svugdje i u svemu. Pa čak i u čišćenju! Donosimo vam svjedočanstvo kako Bog dušama prilazi i dolazi –  u čišćenju.

Još kad smo mogli biti u Bazilici, to čišćenje mi je bilo privlačno iz nekog razloga. Možda mi se svidjelo to što smo radili zajedno i što mi nije bilo dosadno. Možda sam voljela provoditi vrijeme u Bazilici. Možda sam bila osjetljiva na brata Franju i Ivana koji bi sami trebali čistiti naše liturgijske prostore. Možda sam voljela promatrati sebe i druge u tim poslovima. A možda mi je samo bilo napeto čistiti crkvu. I sada dok se mise održavaju u velikoj dvorani, volim je doći počistiti. 

Baš smo neki dan ponovno mogli čistiti Baziliku. Došla sam kao i svi. Brat Franjo je pripremio vodu s octom, krpe i metle. Naš zadatak je bio oprati podove od prašine. Pod u Bazilici je kombinacija pločica i betona (jer su se pločice prilikom miniranja stropa oštetile). Svjetla je u njoj tek toliko da mogu vidjeti jesam li prošla mokrom krpom. Povlačeći metlu na kojoj se nalazi krpa, po tim starim pločama na kojima se vidi zub vremena, dolazi mi slika iz filma Pasija u kojoj Marija skuplja Krv Sina nakon što su ga izbičevali. I u tom trenu, moj se pokret uspori, pa i ja kleknem s Njom skupljajući s tog Svetišta što se treba i može skupiti. Ma, znam da prašina u Bazilici nije sveta Krv. ali, spoznaja da imam priliku brisati Svetište Srca Isusova me izravno stavlja u Njegove rane, dovodi bliže Majci, i dozivam si u svijest da sve ovo ipak nije samo čišćenje. Kao što ni njezino brisanje Krvi nije bilo samo čišćenje rimskih pločica. 

Ti koja si Ga primila u svoje krilo, izmoli mi poniznost da mognem primati Njegovu djecu!

Ti koja si prala njegove dječje pelene, isprosi i meni milost služenja!

Ti koja si Mu se radovala, izmoli i meni dar radovanja.

Ti koja si svijetu predala Sina, poučavaj me u mojim sebedarjima. Ti koja si Ga devet mjeseci čekala,

izmoli mi

strpljivost u čekanju,

ljubav u trpljenju,

snagu u nošenju.