U okrilju sljemenske šume i crkve održali smo od 4.-8 kolovoza 2021. program pod nazivom Više u stvorenome sa svetim Josipom. Nadahnuti dvjema jubilarnim godinama i velikanima naše vjere: svetim Josipom i svetim Ignacijem odvažili smo se Boga tražiti i nalaziti u svemu: radu, hrani, igranju, spavanju, molitvi, suživotu. Vođeni paterom Tomislavom svaka aktivnost je imala tri sastavnice: uvod u aktivnost, aktivnost, osvrt na aktivnost. Svrha ovakvog ignacijevskog pristupa bila je podučiti nas tome kako je važno biti svjestan i prisutan u sadašnjosti. A cilj ovakvog načina rada je bio dovesti nas Bogu. 

Utjecali smo se svetom Josipu, motreći njegove kreposti u meditacijama pokušavali smo ih primjenjivati na same sebe. Boga Stvoritelja susretali smo u ustajanju, tjelovježbi, ulasku u dan, molitvi, meditaciji, obrocima, razgovorima, šutnji, šetnji, miru, odmoru, spavanju, vodi, radosti, lomljenju kamena, rezanju drva, zajedničkom piljenju drva, nogometu, miješanju kruha, sitnom sjeckanju luka, čišćenju kuće, gledanju vatre, svakodnevnoj euharistiji, klanjanju i molitvi; jedni u drugima; šumorenju šume; sviranju gitare; upoznavanju drugoga u magis krugovima. 

Kako bi se sudionici više približili liku i djelu svetog Josipa većinski dio dana je proveden u radu, jedan od sudionika nam govori kako je kroz lomljenje kamena i rad s drvom puno naučio:  uživao sam u tome što smo iz nereda stvarali red. To me još uvijek duboko raduje. Primjetio sam da mi je najteže fizičke poslove bilo najlakše raditi. Otkako sam se vratio sa Sljemena spreman sam više raditi, jer tom radu mogu dati svrhu i može me puno više mijenjati nego prije.

U zahvalnosti za sva primljena dobročinstva, završit ćemo tekst molitvom:

Sveti Josipe, prikazujem ti ljubav Isusa i Marije
koja živi u njima za tebe.
Prikazujem ti također slavljenja, počasti, zahvale i prinose koje su
ti vjerni prikazali kroz vjekove, sve do ovog časa.
Sebe i sve one koji su dragi mojemu srcu predajem
trajno pod tvoju svetu zaštitu. 
Molim te, za ljubav Boga i presvete Djevice Marije, tvoje Zaručnice,
izmoli mi milost spasenja i sve milosti koje su nam potrebne, 
a posebno ovu veliku milost … (ovdje izreci nakanu).
Pohiti mi u pomoć i utješi me u mojoj nevolji.

Galerija na POVEZNICI.