Zanimanje: studentica edukacijske rehabilitacije

Što radiš u SKAC-u i izvan njega? Zapravo nisam primarno volonterka SKAC-a, već jedne humanitarne udruge koja se zove Savao i bavi se pružanjem podrške beskućnicima i osobama u riziku od siromaštva, ali SKAC našoj udruzi često velikodušno šalje volontere koji se jave u njihov volonterski centar pa ja predstavljam nekakvu poveznicu, kontakt osobu između SKAC-a i udruge. Inače sam pri SKAC-u volontirala na projektu 72 sata bez kompromisa, prošle godine sam bila i voditeljica jedne akcije na istom projektu. Sudjelovala sam i na predivnim ignacijanskim duhovnim vježbama u svakodnevici. Izvan SKAC-a se uglavnom bavim studijem i povremenim studentskim poslovima.

Volontersko iskustvo: Kao što sam već spomenula, volonterka sam Udruge Savao. Volontiram i na projektu 72 sata bez kompromisa, a tako sam i postala volonterkom udruge Savao. Naime, na projektu 72 sata bila mi je dodijeljena akcija baš u toj udruzi te sam time upoznala njih, njihov rad i započela je naša zajednička priča i jedno poglavlje mojeg života koje me snažno formiralo. Volontirala sam i u specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. S fakultetom sam volontirala na Odjelu za rehabilitaciju djece u KBC-u Sestre milosrdnice, jednom i s Centrom za rehabilitaciju u Dubravi.

Omiljena SKAC-ova vrijednost i kako ju živiš? Omiljena SKAC-ova vrijednost mi je ljubav. Duboko me privlači živjeti je, ona je razlog i bit svega. Uvijek je tu, u svemu, uvijek smo ljubljeni i to je predivna stvarnost i dostojanstvo ljudskog bića, ona je punina svega, blagoslov je moći ljubiti, moći voljeti, a nekad kao vrlina tako je nedostižna. Vjerujem da je volim i jer me uvijek tjera na više, na onaj magis. Nikad ne ljubimo savršeno, a to je nešto za što se borimo i dajemo svaki dan. Privlači me osoba-ljubav, Isus Krist, svaka Njegova riječ i djelo izazivaju isti osjećaj kao i ta riječ. A živim ju nekad manje, nekad više, nažalost, često je zaboravim u najmanjim sitnicama i stvarima na koje sam navezana. Živim je uz pomoć svoje okoline i svakodnevice koja me posvećuje, ali samo po milosti Njegove blizine. Da nema Njegove blizine koja je tu riječ ljubav sposobna toliko puta uskrsnuti u mom srcu, ne bih živjela ljubav.

Čega se najviše bojiš? Bojim se izgubiti svoju vjeru u Gospodina, bojim se života bez Njega jer vjera zapravo radi razliku između života i smrti. Vjerujem da se zato nekad bojim i smrti. Bojim se razočarati Boga svojim mlakim životom, razočarati ljude koje volim.

Što najviše voliš? Baš teško pitanje, rekla bih da volim mnogo toga, a i trudim se voljeti mnogo toga. Možda bih ovdje izdvojila jednu osobu, svojeg zaručnika Slavka, koji je moj najveći blagoslov i najjasniji znak Boga, Božje ljubavi i blizine. On mi je prva asocijacija na “voljeti”.

Zašto volontiraš? Možda je malo teško naći odgovor na ovo pitanje kada volontiranje postane dio životne rutine. Vjerujem da volontiram iz zahvalnosti. Volontiranje je kao nekakva zahvalnost pretočena u djelo, zahvalnost koja ima potrebu biti djelatna. Zahvalnost prije svega Bogu na misteriju Njegove neizmjerne ljubavi, a potom na darovima života, vjere, obitelji, bliskih ljudi..

Preko SKAC-a nema granica

Teina životna priča i poveznica sa SKAC-om poticajna je svakome tko ju čuje i dokaz je kako Bog čudesno upravlja našim srcem i putevima.
Ona nije klasični volonter SKAC-a, tj. nije uopće. Ona je preko SKAC-a i 72 sata bez kompromisa počela dugotrajno volontirati baš u toj udruzi kojoj je bila dodijeljena tijekom jedne volonterske akcije. I tu se krije ona ljepota u projektu 72 sata bez kompromisa: pronaći svoje mjesto u svijetu, među ljudima, davati sebe, dijeliti svoje talente i ljubav, nastaviti volontirati.
Tea je sada suradnik SKAC-a, kao karika koja nas spaja s drugima, i dijeli s nama taj cilj – služiti čovjeku u potrebi.

Koga god pitaš o Tei, svi kažu da je predivna osoba, predivno Božje stvorenje. U radu i volontiranju vrlo je konkretna, pažljiva i pedantna osoba. Kad netko voli ono što radi, to se odmah primijeti. Taj sjaj u očima, toplina srca, radost u davanju. Ta ljubav koja privlači i nadahnjuje druge ljude. Takva je Tea. Voli što radi, uvijek je na raspolaganju, želi raditi kvalitetno, srce joj gori za tim i iz toga često ispadnu kreativne iskre, ili neke neočekivane kojima može pomoći. Volontirati joj je lako, preuzima odgovornost, nije joj strano zasukati rukave, daje sebe i svoje snage za dobro drugoga.

Ona je osoba puna razumijevanja i ljubavi, osoba koju bi svatko poželio da bude dio njegova života i životnog puta. Osoba koja zna što želi i koja je privlačna za ljude u svojoj samozatajnosti, skromnosti, jednostavnosti i poniznosti. Jedna od onih djevojaka koje su nenametljive, ali vam svejedno zapnu za oko. Njezina prisutnost i pojava je nježna, baš poput Marije, i govor joj je takav, nježan i mek, koji miluje i privlači sugovornika.
Puna je ljubavi i odgovornosti, želi služiti, želi doprinijeti boljitku ovoga svijeta. Osoba koju je Bog odabrao i stavio u službu drugima, i baš u tom davanju sebe, Tea pronalazi bit volontiranja. U komunikaciji i samoj prisutnosti među ljudima dolazi do izražaja njeno čisto i prekrasno srce, njeno nesebično davanje. Želi biti u blizini čovjeka kako bi se on osjećao bolje, ljepše, prirodnije i svrhovitije. Lako je biti u njezinom društvu, dopušta ti da budeš svoj, prirodan i slobodan, jer je i ona takva. Pristupa bez osuđivanja i prihvaća te takvog kakav jesi. Zato je i dobra u radu i druženju s ljudima. Lakoća razgovora s njom posebice se očituje kad govori o radu s beskućnicima, tad baš možeš doživjeti pravu bit i srce rada s njima i rijetki su oni koji ostaju ravnodušni.

Brižna je osoba, a ponekad i u brizi, kao kod prošlogodišnje akcije 72 sata, kada se neplanirano našla pred izazovom, a on je uključivao puno kolača i slastica koje je trebalo mudro rasporediti i podijeliti korisnicima na Glavnom kolodvoru. Ali snašla se i uspješno iskoordinirala. Nerijetko se u volontiranju i odnosu s drugima očituje njezina skromnost, ali i hrabrost. Hrabrost iskoračiti i biti drugačiji, biti Kristov svjedok usprkos svima i svemu, a i preuzeti zadatke koji se pred nju stavljaju.
Preko njezinog rada s beskućnicima, ona miluje i umanjuje njihovu bol i onu bol Kristovih rana, jer Ga pohodi u potrebitima.