Već se neko vrijeme nismo susretali u ovoj rubrici. Dugo sam promišljala tko bi nam bio sljedeći gost. Poželjela sam da to bude Matija, ministrant na Misama mladih. Kad pomislim na Matiju prvo što mi padne na pamet je veselje i promjena. Matija je vrlo iskren u odnosima, on je jedna od onih duša koja će ti reći da trebaš drugačije živjeti, odlučivati, raditi.  

Godine: 29
Zanimanje: komercijalist
Što radiš u SKAC-u i izvan njega? U SKAC-u ministriram na Misama mladih, sudjelujem na 3D formaciji i volontiram na 72 sata bez kompromisa
Omiljena SKAC-ova vrijednost i kako ju živiš? Herojstvo. Trudim je živjeti tako da se odvažim ući u nove odnose, i ne odustati kad je teško
Čega se najviše bojiš? Neuspjeha.
Što najviše voliš? Druženje s ljudima.

Kada jedan “ne” dovede bliže Bogu

Matija je došao u SKAC na poziv prijatelja, na Misu mladih. Želio se priključiti SKAC zboru, došao je na probu, ali mu je voditeljica zbora rekla da pjevanje ipak nije za njega. Dok Matija govori o tom odbijanju, na njegovu licu se ne vidi ništa što bi odavalo nekakvu neugodnu emociju, ranu, odbačenost. Riječima to i potvrđuje: Stvarno sam zahvalan na Marijinoj iskrenosti, mislim da ću je uvijek cijeniti zbog toga. A i dalje sam imao dojam da sam dobrodošao. Onda me je nakon nekoliko petaka Ante pitao da ministriram.  Na pitanje zašto je prihvatio ministriranje, spremno odgovara: Jer sam tako bliže Bogu, onome što se na misi događa.

Tiha ohrabrenja na putu formacije

Tako nekako kreće njegov put formacije. A formacija u SKAC-u je cjelovita, barem se mi tako trudimo, a Matija ju isto tako doživljava: Pomagale su mi kateheze koje smo imali vezane uz ministriranje, da shvatim što se događa na misi. Ohrabri me kad pater tiho, ili pogledom kaže – dobro je. Sviđa mi se ta sigurnost koju primam kroz ministriranje, a prenese se i na druge dijelove života. Sviđa mi se to što sam sigurniji u sebe. Kao netko tko prati Matijin put, mogu posvjedočiti da je to uistinu tako. Iz svoje sigurnosti u ministriranju često bude taj koji novim ministrantima nešto objašnjava i pokazuje.

Jedna od etapa na 3D formaciji su i duhovne vježbe, Matija objašnjava kako mu je najviše ostao paterov nagovor o tome da se za duhovne vježbe treba odlučiti: Shvatio sam da svemu u životu što radim ima svoje prednosti i nedostatke, da ih se treba sagledati i odlučiti. To sam primio u SKAC-u: kad donosim neku odluku, gledam dobre i loše strane. A Bog mi je u tome da me hrabri, da ne odustajem od nekih stvari koje su mi bitne.

Živjeti za druge

Matija život najviše susreće u odnosu s drugim ljudima: Najviše su mi prirasli srcu odnosi s drugim ministrantima i svećenicima, to me veseli, daje mi osmijeh. To mi je i privlačno u ministriranju, taj neki odnos. Ovdje se, osjećam prihvaćenim takav kakav jesam i primam podršku.
Često slušam kako je nama u SKAC lako živjeti vrijednosti koje imamo, a da je izazov prenijeti to dobro i na druge dijelove života. Matija nam u ovome daje dobar primjer: shvatio sam kroz volontiranje da svakome treba pomoć. 
Možda je najkonkretniji primjer toga kako je Matija primijenio naučeno u SKAC-u poklon za njegovu prijateljicu. Naime, na jednom od naših eksperimenta pečemo kiflice za siromašne. Potaknut time, Matija je prijateljici za rođendan ispekao kiflice: Nikad se nisam usudio to prije napraviti, ali sam ih napravio za prijateljičin rođendan. Fenomenalno su ispale! Prijateljica je bila oduševljena, a i svi drugi prijatelji koji su došli na rođendan. Plan mi je napraviti ih još jednom.

Zahvalna za njegovu prisutnost i radost koju donosi, završavam ovaj tekst jednim od Matijinih citata u kojem sa zahvalnošću govori o SKAC-u i onima koje u njemu susreće: Tu imaš prijatelje koji će te poduprijeti u teškim situacijama.