Zanimanje: Programer. Trener. Coach. Logoterapeut (u nastajanju).

Što radiš u SKAC-u i izvan njega? U SKAC-u sam dio Volonterskog kabineta, što znači da dogovaram i vodim razne edukacije.
Inače obožavam, pir, zdravu hranu i raznorazne sportove (od triatlona do baleta, uključujući sve što ima reket), a obožavam druženja uz palačinke.

Druga volonterska iskustva: U predsjedništvu sam Hrvatske udruge za coaching, a bio sam jako aktivan i u studentskim organizacijama preko kojih sam čak putovao na drugi kraj svijeta podučavajući engleski.

Omiljena SKAC-ova vrijednost i kako ju živiš? Omiljena vrijednost mi je ljubav. Darivanje sebe. Bezuvjetno. Tome težiti čak i kada je teško, jer znamo da je najteže ljubiti one kojima to najviše treba. Čak i aktivnost u SKAC-u ide ka širenju ljubavi 🙂

Čega se najviše bojiš? Da se neću dovoljno uspjeti potruditi za ono što volim.

Što najviše voliš? Prisutnost.
Kada se nađem u situaciji u kojoj je zahtjevno, teško, ali dostižno.
Kada je vrlo izazovno, ali taman tako da se mogu nositi s time.
Kada zahtjeva potpunog mene, sa svime onim što mogu.
Kada se mogu potpuno dati.
Izgorjeti.
Ispuniti.

Zašto volontiraš? Jer tu pronalazim priliku da se ostvarim. Daje mi veću priliku za neki bitan, značajan posao koji odgovara na neku konkretnu potrebu društva.
A i volim biti s ljudima, posebice onima koji gore za druge. Volim učiti od njih =)

U SKAC-u

Tko god je imao priliku susresti se s Dragutinom, popričati s njim, pitati ga za savjet ili mišljenje, složit će se s tim da njega baš vjerno opisuje citat iz psalma 49, “Moja će usta zboriti mudrost, i moje srce misli razumne. K poučnoj izreci priklonit ću uho, uz harfu ću izložit’ svoju zagonetku.” Njegovi savjeti vrijedni su zlata. Uvijek ima onu pravu ideju na umu, i uvijek točno zna što treba reći u određenoj situaciji ili ljudima koji su mu povjereni. I sve što kaže uvijek ima dašak mudrosti, bratoljublja, iskrenosti. Njegova prisutnost i način na koji govori i pristupa drugima pravo su osvježenje i unose radost i kvalitetu u svaki posao, odnos i rad.
Dragutin ima talent za komunikaciju, to je sigurno. Ali, ono što je zanimljivo jest da ne govori baš puno, i ne govori uvijek. Na našim sastancima ili susretima, on je taj koji promatra i upija što se događa, što je vrlo važna komponenta svakog društva, sastanka, odnosa i rada. I u tome se krije njegova vrijednost, kao osobe, kao edukatora, savjetovatelja, dobrog slušatelja. Danas su te vrijednosti rijetke, i zato smo baš zahvalni da je Dragutin s nama. Zahvalni smo na njegovoj prisutnosti, prijateljstvu, posebnosti i tom posebnom žaru u srcu kojeg nosi svugdje gdje ga put ponese.

Dragutin je “formalno” u SKAC-u nešto više od godinu dana. Sudjelovao je na 3D formaciji, bio član našeg Upravnog odbora, a trenutno je uključen u rad Volonterskog centra kao edukator. To znači da osmišljava, vodi i pomaže u provođenju edukacija za sve volontere. Osim toga, pomaže i nama koji educiramo volontere da u tome budemo bolji, izvrsniji. Što je baš vrijedno: imati u svakodnevnom radu nekoga tko će doći i reći: Hej, ovo što si napravila je bilo baš odlično! Hej, ovo si mogla rekla reći drugačije. I tim savjetima i riječima poučava nas kako se to nešto moglo reći drugačije, i zašto se to nešto moglo izreći drugačije. I u tome ima nešto evanđeoskog – svoj dar daje zajednici, a pritom ga umnožava.
Iza toga stoji iskrena namjera, i njegova česta doskočica: gradimo mostove, a ne zidove. Kad te pita: Kako si? iskreno te pita. I u svemu drugome je takav – iskren. 
Posebno je u sjećanju ostao jedan naš sastanak gdje je on uspio povezati različite teorije i koncepte u smislenu cjelinu i to je služilo svojoj svrsi. Zašto je to dobro i važno? Jer to ulijeva povjerenja da zadatak neće napraviti radi zadatka i forme, već zato jer to ima svoj početak i kraj, svrhu i smisao, treba služiti nečemu, ili nekomu.

Kako završiti nego riječima radosti koje nastaju u našem srcu kad god pomislimo na Dragutina: “Dragutinov nadimak je u mojoj glavi Dragec, jer ima u njemu puno dragoga i ima u njemu nešto dječačkoga. Zanimljiv je i britak, razgovor s njim je jasan i pitak. Često ima neko iznenađenje, šale donese u svako viđenje.”