Nadnevak rođenja: 18. srpnja 1990.

 Zanimanje: učitelj matematike

 Što radiš u SKAC-u i izvan njega?

Sudjelovao sam na Modravama, bio animator na 3D-u, bio član Merzovih orlova, volontirao sam na 72 sata bez kompromisa i drugim volonterskim akcijama. Trenutno sam ministrant, čitač, autor tekstova, a izvan SKAC-a, radim kao učitelj matematike u osnovnoj školi. 

Omiljena SKAC-ova vrijednost i kako ju živiš? 

Jednostavnost. Življenje jednostavnosti se u mom životu očituje u pokušajima razlikovanja važnog od onog uistinu bitnog te u stremljenjima da mi znanje posluži i pojednostavni život, a ne da ga zakomplicira i čini me neslobodnim. 

Čega se najviše bojiš?

Toga da se posve i za vazda odijelim od Gospodina, svoje nestrpljivosti, traćenja uludo darovanog vremena, nemarnosti za Božja nadahnuća, toga da ne vladam svojim riječima olako ih izričući pa time povrijedim, ražalostim ili sablaznim bližnjega.

 Što najviše voliš? 

Živjeti život u slobodi i milosti Božjoj. Radost susreta. Zajedništvo i radost ljudi koji su se okupili u dobroj namjeri. Hrvatsku, Slavoniju i svoje selo Garčin. Promatrati „obične“ ljude, njihove razgovora, rad, druženja. Razgovarati sa starijim svijetom o prošlosti, kako se prije živjelo i radilo. Čitati, promišljati te svoje misli i čuvstva oblikovati u pisane rečenice. Voziti bicikli i uočavati čudesa prirode. Namjerno se „izgubiti“ u nekom selu ili gradu (osobito Zagrebu). Slušati zvuk crkvenih zvona. Živjeti trenutke u kojima me učenici nasmiju ili kad me učenici „pomlade“ i oraspolože svojim komentarima, pošalicama, ponašanjem i osmijehom. Razmišljati kakve sve to ima veze s mojim životom i tražiti Boga u svemu nabrojenom.

Zašto volontiraš?

Sve što imam, darovano mi je. Stoga se podrazumijeva da svoja znanja, vještine, trud i vrijeme podijelim i s drugima, osobito ako je nekome potrebna nasušna pomoć. 

U SKAC-u

Modravaš, animator, volonter – redovni i izvanredni, Merzov orao, ministrant, čitač, autor tekstova. Sve je to Dario u SKAC-u. Zvuči pomalo suho tako nabrajati, a jednako je nedovoljno i usmjeriti se na nabrajanje i opisivanje njegovog doprinosa SKAC-u. Zato vam za pravi doživljaj preporučujem da pitate nekog tko je s njim proveo duhovnu obnovu i doček 2016.-e godine u Slavonskom Brodu, ili 2019.-e u Hrvatskom Leskovcu. Zaintrigirat će vas osmijeh koji će se odmah pojaviti ljudima na licu, bili oni član opskurne skupine Babe u kanalu (o kojoj ćete, nadamo se, imati prilike čitati) ili ne. To je meni najljepši plod njegovog dolaska i bivanja u SKAC-u, vidljiv na drugima. Drugi, koji u svakom susretu s njim doživim, je osjećaj da sam vrijedna, zbog poštovanja koje jednostavno iskazuje. Veseli me pomisao da je takvo svjetlo i učenicima kojima predaje, kolegama učiteljima, drugim volonterima koje susreće, a vjerojatno ga donosi i u dućan, autobus… Dragocjen dar koji daje SKAC-u jesu i riječi. Puno bolje piše, nego što bih ja mogla pisati o njemu. Naprimjer, vrijedi pročitati što je napisao o volontiranju: Volontiranjem postajemo nesebični djelitelji darova i vrelo pomoći, utjehe i otvaranja drugima. Ono me potiče da se lakše suočim s riskiranjem i bojaznima od nepoznatog te me uvježbava za upuštanje u nešto meni neznano i za prihvaćanje izazova. Volontiranjem čovjek postaje sličniji Kristu koji je najsavršeniji i najveći dobrovoljac. On je sebe posvema unizio, sasvim svoju volju podložio Očevoj volji, pošao na drvo križa i u smrt, zaboravivši na sebe, i predao se za druge. Stoga me volontiranje potiče da zaboravim na sebe, svoje potrebe i „zaslužene“ naknade, a sebe i sve svoje usmjeravam na bližnjega u potrebi.

U daljnjem razmišljanju koji su darovi koje Dario daruje,  prekinuo me Ivan, koji je također nešto napisao o Dariju, i tim riječima me podsjetio na ono najbitnije: s njim je ugodno biti. Pogodak je sjediti s njim za stolom u svatovima, ili ga susresti na svetoj misi. Sve najvažnije stane u Ivanovih nekoliko rečenica: Dario je čovjek koji unosi život gdje god dođe. Ili bismo mogli reći da dopušta da kroz njega struji Božji život i pravi mir. I zato mi je to palo na pamet prije svih drugih njegovih talenata i osobina (izvrsnog humora, spremnosti da pomogne bilo kada, duboke inteligencije…), a to je da sam uvijek volio biti u njegovoj prisutnosti. Zajedno smo vojevali kroz 3D formaciju tijekom te godine i znam da mi je život bio itekako obogaćen duhom koji je strujao iz njega. Zaustavit ću se s time da mi se Dario previše ne zacrveni…