U petak 2. listopada održana je Opća edukacija o volontiranju, kako je sve doživjela Klara- jedna sudionica edukacije, pročitajte u nastavku:

Volontiranje je…. dobrovoljno!

Volontiranje je slobodno izabrano, besplatno djelovanje. Jasna stvar. Vjerovala sam da je to što znam dovoljno za započeti. Ipak, poziv SKAC-ovog Volonterskog centra na Opću edukaciju za volontere bio je jasan pokazatelj da postoji još nešto što je potrebno znati prije nego se upustim u ovu aktivnost…
 Edukacija je 2. listopada 2020. u SKAC-ovim prostorijama okupila šaroliku skupinu mladih. Svi oni svoje su različite svakodnevnice u popodnevnom terminu napustili iz istog razloga – kako bi saznali više o besplatnom služenju.
Susret je započeo igrom upoznavanja imena, ali i osobina novih lica u prostoriji. Nakon što smo usvojili da Antonia ne voli piti kavu te da Ana ima magnete na hladnjaku, edukacija je mogla započeti u novostvorenom, osjetno toplijem ozračju. Voditelji Edukacije Vesna i Luka podijelili su upitnike. Ispunjavajući ih posvjestili smo si iz kojih smo zapravo razloga odlučili koristiti svoje slobodno vrijeme upravo na ovaj način. Volontiranje nam pomaže da djelujemo u skladu s osobnim uvjerenjima kao i da unaprjeđujemo vlastite sposobnosti. Također, volontirajući susrećemo nove ljude, sklapamo nova prijateljstva, ali i nadograđujemo osobno iskustvo što svakako može biti korisno pri zapošljavanju ili razvoju karijere. Nakon što smo utvrdili neke od mogućih motivacija volontiranja, osvrnuli smo se na Zakon o volonterstvu i Etički kodeks volontera riješavajući problematiku zamišljenih situacija.

Ali Bog (ni)je bio u potresu…

Iznenadni potres na osobit je način nagovijestio raspravu koja je uslijedila, a čiji je cilj bio utvrditi po čemu se kršćansko volontiranje razlikuje od nekršćanskog. Zajednički zaključak predstavila je punina kršćanskog volontiranja. Naime, bez obzira na usputne razloge zbog kojih se odlučujemo na ovu aktivnost, središnji razlog jest Ljubav. Ako promislimo, spoznat ćemo da uistinu služeći drugima služimo i sebi. A dok služimo i ljubimo sebe i druge, služimo Bogu koji jest ljubav. Susret je završen molitvom i Magis krugom s ciljem da dodatno produbimo spoznanja dijeleći s ostatkom skupine vlastiti dojam Edukacije, individualno prepoznavanje Božje blizine u određenom segmentu radionice te iskustva koja su nas posebno dotakla. Zaista smatram kako sam na Edukaciji dobila daleko više nego što sam očekivala. Došla sam po nove činjenice i upute, a vratila sam se obogaćena iskustvom Božje prisutnosti u samome SKAC-u, u voditeljima ovog susreta, ali i u svakomu od polaznika Edukacije.