Kralježnica je glavni oslonac trupa nužan za pokretanje, potporu gornjeg trupa i glave, stabilizaciju zdjelice, stav tijela i zaštitu osjetljivih struktura kralježničke moždine. Ona čini temeljni dio kostura te povezuje kosti udova, glave i trupa. 
Oko 90% podražaja iz okoline dohvaćamo osjetilom vida. Ako čovjek nema kralježnicu, ne može se približiti toj ljepoti koju gleda. 
Ušima slušamo, ali da nemamo kralježnicu ne bismo mogli prići osobi koja nas poziva. 
Rukama grlimo i dodirujemo, ali da nemamo kralježnicu ne bismo mogli doći do osobe kojoj treba zagrljaj. 
Nogama hodamo, ali nas kralježnica pokreće. 

Ako bismo SKAC predočili kao tijelo, tada bi njegova kralježnica bili volonteri.

Kralježnica je nevidljiva i neprimjetna. Ali da je nema, čovjek ne bi bio povezan i usklađen s drugim dijelovima tijela.

Takvi su i naši volonteri. Rade u skrovitosti i neprimjetno. Njihova ljevica ne zna što im čini desnica. U djelima su konkretni i slobodni, požrtvovni u svim okolnostima, sustvaratelji su promjena u zajednici, stvaraju odnose, darivaju sebe. 

Dragi naši volonteri, čestitamo vam Međunarodni dan volontera. Nek vam djelatna ljubav bude jednostavna, herojska i domišljata.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov rad učiniti vidljivim na svim razinama.