„Dan što ga čovjek posveti drugome nije nipošto gubitak već dobitak. Dani u kojima ne učinimo ništa za druge, već samo za sebe, to su izgubljeni dani.“

Bl. Ivan Merz 

Ovo su riječi našeg dragog Merza koje nam otkrivaju vrijednost i značaj volontiranja. Ove riječi pokazuju zašto kroz SKAC-ov hodnik svaki dan prolazi toliko mladih, čija srca gore za drugog, čija je bratska ljubav slika one ljubavi koju nam Isus pokazuje svojim životom i darivanjem sebe. Potaknuti zahvalnošću za svakog volontera koji nesebično daruje svoje vrijeme i talente za druge, u proteklih godinu dana kroz rubriku Upoznaj SKAC nastojali smo vam približiti tko je i što je SKAC predstavljajući naše volontere. 

Isto tako, željeli smo i nastojati dočarati što je to u SKAC-ovim i kršćanskim volonterima malo drugačije nego negdje drugdje. 

I stvarno, vraćajući se unatrag i čitajući pedeset priča o nešto više od pedeset volontera, nešto je zaiskrilo, kao da se malo razotkrivaju odgovori na ta pitanja. To je pedeset naizgled sličnih priča, a opet jasno je da su svi volonteri po nečemu različiti. Zanimljivo je čitati ih i vidjeti kako se u srcima nekima istakne ljubav prema moru, u nekima prema mirisu kave, a nekima prema Dinamu, ili obitelji, ili Crkvi. Šarolik je to podsjetnik na to koliko je toga što ima za voljeti, i koliko je ljubav u nama zapravo poziv i ostvarenje skrivenih želja koje nam je Bog stavio u srce. I preko kojih se On pokazuje. 

Zahvaljujemo Presvetom Srcu Isusovom, pod čijim okriljem se okupljamo u SKAC-u, što se dalo za čovječanstvo i pokazalo nam primjer kako ljubiti drugoga, i bl. Ivanu Merzu, čija tiha prisutnost u našoj bazilici odjekuje pozivom na hrabrost i predanje svog života Kristu i drugima. 

U godini koja je bila organizacijski izazovna zbog potresa i epidemije, pokazalo se što smo pisali prije godinu dana – da su naši volonteri kralježnica SKAC-a. Svim volonterima čestitamo ovaj dan, dan volontera, iskreno zahvalni na svemu što su pomeli, posložili, proveli, naučili, poučili, na svim vratima koja su otvorili i tako krčili Put, sebi i drugima.