Dana 28.veljače se u Velikoj dvorani održalo predavanje o odvajanju otpada koje je organizirala udruga I stvori Bog zemlju. 

Prilično dosadna tema. To sam mislila tada dok sam išla na predavanje, a sudeći po broju sudionika, mnogi su dijelili moje mišljenje. No, iako mi je sama tema odvajanja otpada dosadna, povezana je s onim što smatram bitnim, a to je, kako papa Franjo kaže, briga za zajednički dom.

Imam blagoslov da sam okružena bliskim ljudima koji imaju različite prioritete i interese. Njihovim primjerom povedena, mogu vam usred noći reći kamo ide vrećica od praška za pecivo, odgovoriti na dilemu baciti kosti u bio otpad ili ne, gdje s tetrapakom od mlijeka itd. Osim toga, ponovno njihovim primjerom povedena, nerijetko zabijem ruku u miješani otpad na svom radnom mjestu i razmjestim gdje što ide. Ne hvalim se, nego nastojim dočarati koliko mi je ova tema bila nezanimljiva. Kao da učim abecedu.

No, kako to bude, Bog iznenadi. Prvo, pater Bilić je na predavanju govorio o ekologiji i kako je ona od početka prisutna, i kako je briga za prirodu izravno nasljedovanje Božje riječi. Govorio je još mnogo toga, o Izaiji, nadi, a i pjevao je. I mi s njim. Drugo, i možda najvažnije je kako je doživljaj teme o kojoj znam već dosta puno drugačiji u zajedništvu. Jedna iskusna SKAC-ovka neprestano mi je ponavljala kako je bitno da ni u čemu nisi sam. Sve više spoznajem kako je u pravu, iako, kao ni ona meni, ne znam to najbolje objasniti.

Konkretno, tijekom predavanja se u publici potiho povelo poluduhovito hvaljenje što sve primjenjujem od savjeta. Sve je to dovelo do toga da sam primjetila što još mogu napraviti (konkretno, nositi svoje posude kada kupujem u rinfuzi, a to nije rijetko). Da nije bilo tog zajedništva, razmjene iskustva i prakse, pa makar i šaljivo, ne bih nekako došla do toga. I nije to važno samo po sebi, želim reći da nas zajedništvo uistinu dovodi do toga da budemo još malo bolji. Bez zajedništva nema magisa. Zajedništvo je i spremnost da sudjelujem u nečemu u čemu ne vidim važnost, zbog onog drugog.

Zato, ako i ti prevrćeš očima, ili preskačeš postove o ekologiji, ili se sam nastojiš motivirati živjeti odgovornije prema prirodi i stvarima oko sebe, radije dođi na predavanje, i vjeruj da u tome što je Bog stvorio dom prije nego je stvorio čovjeka, ima nešto što tek treba dokučiti.

A prije sljedećeg predavanja, imaš idealnu priliku sudjelovati u Ekološkom eksperimetnu na Fratrovcu za neko novo upoznavanje – sebe, drugoga ili prirode.

Prijaviti se možeš do 5.ožujka putem prijavnice.