Prošle godine od 15. do 18. listopada, Hrvatsku je zahvatio val dobrih djela i malih zelenih volontera. Tijekom 72 sata bez kompromisa, mladi su raznim ekološkim, radnim i socijalnim akcijama vratili osmjehe na lica mnogih. Jedna od njih je i baka Nada koju su naši volonteri posjetili par mjeseci nakon projekta.

Tijekom prijave na 72 sata bez kompromisa nisam ni slutila koliko će me taj projekt obogatiti. Nadmašio je sva moja, pomalo i skeptična, očekivanja. Predivno iskustvo koje je oplemenilo sve sudionike. A ljudi su ono što čini ovaj projekt posebnim. Izvrsna ekipa, sjajna organizacija i želja za davanjem sebe i pomaganjem vodile su stotine mladih tih dana. Jedna od naših akcija u timu bila je i posjet baki Nadi. Dočekala nas je s najvećim osmijehom i najtoplijim očima koje možete zamisliti. Skromni dom obasjala je njena vedrina i pozitivan duh koji se zarazno širio prostorijom. U 2, 3 sata razgovora ispričala nam je svoju tešku životnu priču, ali je svaku rečenicu završavala s osmijehom i pokojom šalom na svoj račun. Bila je presretna jer može s nekim popričati i barem na trenutak zaboraviti na svoju usamljenost. Pokloniti joj naše vrijeme za nju je bio najveći dar. No, nismo ni mi ostali praznih ruku. Došli smo u njen dom da joj darujemo sebe, a zapravo je ona nas najviše darovala. Izašli smo iz njenog doma ispunjeni radošću i blagoslovom koji se riječima ne mogu opisati. Zato smo je nakon 4 mjeseca odlučili opet posjetiti. Nastavili smo razgovor kao da nikada nije ni završio. Baka Nada nas je već u prvih par riječi uspjela nasmijati i podsjetiti što je istinska, “dječja” radost. Osjećaj koji vas preplavi nakon takvog susreta je zahvalnost. Zahvalnost na svemu. Jer kad svjedočite kako je netko bogat u svojoj “neimaštini”, shvatite kako nikakve materijalne i svjetovne stvari ne mogu pružiti istinsko zadovoljstvo i mir. Naučila nas je što znači biti ponizan i plemenit.
I zato volim volontiranje. Dolazite nekome pomoći i dati sebe, a ono vam se kao bumerang vrati dvostruko. Kako kaže jedna mudra izreka: Davati sebe za druge, u tome je naše spasenje.
Stoga, sigurno i ove godine neću propustiti priliku za sudjelovanjem u projektu! 🙂

Paula, volonterka

Ako želiš volontirati tijekom godine i ne znaš gdje, baci pogled na naš katalog volonterskih mjesta na POVEZNICI 🙂